Zelenski cere din nou ca rusilor sa le fie interzis accesul in Europa: „Europa nu trebuie sa fie transformata intr-un supermarket in care nu este important cine intra si unde principalul lucru este doar ca oamenii sa plateasca pentru produsele lor”

externe

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a lansat vineri seara un nou apel catre statele Uniunii Europene sa interzica vizele pentru cetatenii rusi pentru a evita ca blocul sa devina un „supermarket” deschis oricui are mijloacele necesare pentru a intra, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Zelenski a declarat ca propunerea sa nu se aplica rusilor care au nevoie de ajutor pentru ca si-au riscat libertatea sau viata rezistand politicilor liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

”Trebuie sa existe garantii ca ucigasii rusi sau complicii terorii de stat nu folosesc vizele Schengen”, a spus presedintele ucrainean intr-o alocutiune in timpul noptii de vineri spre sambata, referindu-se la vizele care acorda titularilor acces in spatiul Schengen fara frontiere, care se intinde pe teritoriul mai multor state UE.

”In al doilea rand, nu trebuie sa distrugem insasi ideea de Europa – valorile noastre europene comune. Prin urmare, Europa nu trebuie sa fie transformata intr-un supermarket in care nu este important cine intra si unde principalul lucru este doar ca oamenii sa plateasca pentru produsele lor”.

Zelenski a indemnat pentru prima data la interzicerea vizelor intr-un interviu acordat saptamana aceasta ziarului The Washington Post, afirmand ca rusii ar trebui sa traiasca in propria lor lume pana cand isi vor schimba filozofia.

Apelul lui Zelenski nu a fost inca sustinut de marii jucatori din UE. Dar el a spus ca a fost incurajat de sprijinul din partea statelor baltice foste sovietice si al Republicii Cehe, care detine presedintia prin rotatie a Consiliului UE. Finlanda a sustinut, de asemenea, aceasta idee.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denuntat saptamana aceasta apelul lui Zelenski, afirmand ca „orice incercare de a-i izola pe rusi sau Rusia este un proces care nu are nicio perspectiva”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: