externe

Zelenski este convins ca va primi si avioane de lupta, dupa care trupele Rusiei vor fi alungate din Mariupol: „Sunt sigur ca vom primi aproape tot ce avem nevoie”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirma ca tara sa nu are armele necesare pentru a elibera orasul port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de fortele ruse, relateaza DPA, citata de Agerpres.

„Daca am primi avioane si suficiente vehicule blindate grele, artileria necesara, am putea sa o facem”, a spus el intr-un mesaj video transmis luni seara.

„Sunt sigur ca vom primi aproape tot ce avem nevoie. Insa nu doar ca se pierde timp, dar se pierd si vieti ale ucrainenilor. Vieti care nu se mai intorc”, a declarat Zelenski.

„Este si responsabilitatea celor care inca tin in uzinele lor armele de care are nevoie Ucraina. O responsabilitate care va ramane mereu in istorie”, a adaugat el.

Liderul regiunii separatiste Donetk, Denis Pusilin, a sustinut luni ca orasul port Mariupol din sud-estul Ucrainei, unde se dau lupte grele, a cazut in mainile rusilor, potrivit agentiilor ruse de stiri.

Separatistii se lupta de saptamani, cu sprijinul armatei ruse, sa cucereasca Mariupolul, care are o importanta strategica datorita situarii sale la Marea Azov.

Potrivit observatorilor militari occidentali, trupele ruse castiga teren in razboiul urban.

Comandatul fortelor armate ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat ca legatura cu trupele care apara orasul Mariupol de fortele ruse nu a fost afectata.

El a raspuns afirmatiilor unor militari marini desfasurati acolo conform carora nu au mai fost contact cu conducerea armatei ucrainene de doua saptamani.

Aproximativ 4.350 de civili au fost evacuati luni din zonele disputate din Ucraina, dintre care circa 550 de persoane au plecat din Mariupol, potrivit vicepremierului ucrainean Irina Veresciuk.

Intre timp, Batalionul Azov a transmis ca fortele ruse au folosit arme chimice in Mariupol.

O substanta necunoscuta a fost eliberata dintr-o drona deasupra orasului, a precizat luni seara pe Telegram acest batalion.

Conform postului public de televiziune ucrainean, nu exista deocamdata nicio confirmare din partea organismelor oficiale.

Potrivit unor surse militare, posibilitatea ca Rusia sa foloseasca arme chimice este „foarte mare”.

Conform Batalionului Azov, victimele aveau problemele respiratorii si neurologice.

Parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpus a indicat la randul sau ca Rusia a folosit o „substanta necunoscuta” la Mariupol, unde mai multe persoane ar suferi de insuficienta respiratorie. „Foarte probabil arme chimice”, a adaugat ea pe Twitter.

Sefa diplomatiei britanice, Liz Truss, a transmis ca Londra incearca sa verifice informatiile despre eventuala utilizare a armelor chimice in Ucraina de catre fortele ruse la Mariupol.

Orice utilizare a acestui tip de arme „ar constitui o escaladare brusca in acest conflict si le vom cere socoteala (presedintelui rus Vladimir) Putin si regimului sau”, a scris ea pe Twitter.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Momentul in care Robert Fico este impuscat in plina strada, surprins intr-o filmare cu telefonul – VIDEO

Momentele socante in care premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova, dupa o sedinta…

11 minute ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

3 ore ago

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este un fost angajat al unei companii de securitate si poet, in varsta de 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

17 minute ago

Atlantic Council si SNSPA au organizat dezbaterea “Security and stability for the Black Sea region”

Miercuri, 15 mai 2024, Atlantic Council si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)…

24 de minute ago