externe

Zelenski face o vizita surpriza la Washington, unde il va intalni pe Biden si se va adresa Congresului

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se va intalni, miercuri, la Washington, cu presedintele american Joe Biden si se va adresa Congresului, in prima sa calatorie cunoscuta in strainatate de la invazia Ucrainei, transmite Reuters.

Un inalt oficial american a declarat ca Biden va anunta un nou pachet de ajutor militar in valoare de aproape 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care va include o baterie de rachete Patriot.

Vizita lui Zelenski, care fusese organizata in secret pana la aparitia detaliilor marti seara, este de asteptat sa dureze cateva ore.

El va avea discutii cu Biden si consilierii de securitate nationala la Casa Alba, va participa la o conferinta de presa comuna cu Biden si apoi va merge la Capitol Hill pentru a vorbi intr-o sesiune comuna a Senatului si Camerei Reprezentantilor SUA.

Secretarul de presa al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat ca Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington „pentru a sublinia angajamentul ferm al Statelor Unite de a sprijini Ucraina atat timp cat este nevoie, inclusiv prin furnizarea de asistenta economica, umanitara si militara”, a spus ea.

Mesajul lui Biden catre Zelenski, a spus Jean-Pierre, va fi unul de hotarare si convingere iar presedintele nu va folosi discutiile pentru a-l impinge pe Zelenskii spre masa de negocieri cu presedintele rus Vladimir Putin.

„Presedintele nu vine cu un mesaj care sa-l impinga sau sa-l indemne in vreun fel pe Zelenski. Acesta va fi un mesaj de solidaritate si sprijin, coordonare si aliniere”, a spus oficialul.

Administratia lui Biden a intensificat eforturile diplomatice pentru a se asigura ca alianta transatlantica care se opune invaziei Rusiei isi mentine unitatea.

„Ei vor discuta fiecare element al acestui conflict, inclusiv situatia de pe campul de lupta si unde va merge razboiul de aici”, a spus oficialul.

Administratia Biden a oferit pana acum Ucrainei asistenta militara in valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari, inclusiv munitie de artilerie, munitie pentru sistemele de aparare aeriana NASAMS si pentru sistemele de rachete de artilerie de inalta mobilitate (HIMARS).

Furnizarea bateriei de rachete Patriot are ca scop imbunatatirea apararii aeriene a Ucrainei impotriva rachetelor rusesti. Fortele ucrainene vor fi instruite cu privire la utilizarea sa intr-o tara terta, a spus oficialul. Reuters a raportat saptamana trecuta ca probabil aceste isntructii vor avea loc in Germania.

Planificarea vizitei lui Zelenski a fost efectuata in secret, deoarece oficialii americani si ucraineni au incercat sa-l scoata in siguranta din Ucraina.

Cei doi lideri au discutat despre o posibila vizita intr-un apel telefonic din 11 decembrie, iar Casa Alba trei zile mai tarziu i-a extins o invitatie oficiala, a spus oficialul. Zelenski a acceptat invitatia vinerea trecuta, iar vizita a fost confirmata duminica, a spus Jean-Pierre.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Barbatul care a atentat la viata premierului slovac Fico este poet, membru al Uniunii Scriitorilor din Slovacia. El are 71 de ani

Presa slovaca a relatat ca atacatorul care a tras cinci gloante asupra premierului Robert Fico…

2 ore ago

Vantul impinge incendiul din Canada departe de orasul petrolier Fort McMurray

Vanturile favorabile vor indeparta incendiul puternic de vegetatie de orasul canadian cu nisipuri bituminoase Fort…

2 ore ago

Experiment Airbus: Aeronava jumatate avion, jumatate elicopter

Airbus Helicopters a prezentat, miercuri o aeronava experimentala, jumatate avion si jumatate elicopter, in cautarea…

2 ore ago

Momentul in care Robert Fico este impuscat in plina strada, surprins intr-o filmare cu telefonul – VIDEO

Momentele socante in care premierul Robert Fico a fost impuscat la Handlova, dupa o sedinta…

O oră ago

Greva in curtea in curtea lui Ciolacu. Angajatii guvernului intra in greva de vineri, nemultumiti ca nu li se maresc salariile cu 30%

Liderul de sindicat al functionarilor din cadrul Guvernului anunta ca acestia vor intra in greva…

4 ore ago