Zelenski i-a cerut generalului Zalujni sa demisioneze, acesta a refuzat. Lupte politice intense la Kiev

externe

dispozitiv de ascultare, birou, Valeri Zalujnii

Presedintele Volodimir Zelenski i-a cerut luni celui mai inalt comandant militar al tarii, Valerii Zalujni, sa demisioneze, dar generalul a refuzat, informeaza The Guardian.

Tensiunile dintre cei doi mocnesc de saptamani intregi pe fondul esecului contraofensivei de vara a Ucrainei.

Oleksii Goncharenko, un parlamentar ucrainean de opozitie si apropiat al generalului, a declarat pentru The Guardian ca a inteles ca „ieri presedintele i-a cerut lui Zalujni sa demisioneze, dar acesta a refuzat sa faca acest lucru”.

El a dat vina pe ciocnirile de personalitate ale celor doi. „Personal, cred ca este o idee proasta. Nu exista probleme fundamentale intre ei, dar biroul lui Zelenski a fost ingrijorat de faptul ca Zalujni a facut declaratii politice, nu militare”, a declarat Goncharenko.

Informatiile ca Zalujni ar putea fi fortat sa plece au aparut pe retelele de socializare luni dupa-amiaza. Cateva ore mai tarziu, Ministerul Apararii a raspuns sec: „Dragi jurnalisti, raspundem imediat tuturor: Nu, acest lucru nu este adevarat”.

Nu este clar daca problema se va incheia aici. Goncharenko a declarat ca Zelenski ar putea sa-l demita pe Zalujni si sa-l inlocuiasca – un proces care necesita sprijinul ministrului Apararii – dupa evaluarea reactiei publice si internationale.

Cel mai probabil, inlocuitorul ar fi Kirilo Budanov, seful serviciilor secrete militare ucrainene, responsabil de operatiunile secrete impotriva Moscovei. Budanov a fost vehiculat la inceputul acestui an ca inlocuitor al lui Oleksii Reznikov in functia de ministru al Apararii, intr-o alta saga prelungita de demitere care a inceput cu speculatii similare.

Nu este clar cum ar arata o strategie militara alternativa, avand in vedere pozitiile solide ale Rusiei pe linia frontului, in timp ce cea mai urgenta criza a Ucrainei nu este campul de lupta, ci de a convinge Congresul SUA sa aprobe un pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari, care ar asigura aprovizionarea cu arme din partea SUA pentru un an sau mai mult.

Intre timp, presedintele francez, Emmanuel Macron, i-a indemnat pe liderii europeni sa accelereze ajutorul pentru Ucraina intr-un discurs tinut la academia militara suedeza, afirmand ca „costurile … unei victorii rusesti sunt prea mari pentru noi toti”. El a avertizat: „Nu mai exista un cadru si o arhitectura de securitate pe continentul nostru daca va avea loc o victorie rusa”.

Contraofensiva ucraineana, care a inceput in iunie, nu a reusit sa strapunga liniile rusesti, pe fondul criticilor ca atacul a fost raspandit pe prea multe axe – dar adevarata disputa dintre presedinte si generalul sau de varf pare sa fie de natura politica.

Generalul ucrainean este cea mai populara figura din tara, in afara de presedinte, iar pozitia sa inalta a iritat biroul lui Zelenski, mai ales ca presedintele se gandeste daca sa organizeze noi alegeri, in prezent suspendate sub legea martiala.

Intr-un interviu, Zalujni a declarat pentru The Economist, la inceputul lunii noiembrie, ca el crede ca razboiul se afla intr-un impas si a cerut un nou ajutor din partea Occidentului, dar cateva zile mai tarziu Zelenski a respins aceasta evaluare pesimista.

„Toata lumea oboseste, indiferent de statutul sau. Si avem opinii diferite. Dar nu este un impas”, a declarat atunci Zelenski, adaugand ca avioanele de vanatoare F-16 nou sosite din Occident ar putea duce totusi la un progres in 2024.

De asemenea, in presa ucraineana se speculeaza de luni de zile ca Zalujni ar fi singurul contracandidat viabil al lui Zelenski la presedintie daca ar fi convocate noi alegeri.

In noiembrie, Zelenski i-a avertizat pe generali sa nu intre in politica, intr-un interviu acordat publicatiei The Sun. El a spus ca ar fi o „greseala uriasa” daca comandantii „gestioneaza razboiul tinand cont de faptul ca maine veti face politica sau alegeri”.

Facand referire directa la comandantul militar, el a adaugat: „Cu tot respectul pentru generalul Zalujni si pentru toti comandantii care se afla pe campul de lupta, exista o intelegere absoluta a ierarhiei”, in care presedintele se afla in varf.

In decembrie, sondaje de opinie vazute de Kyiv Independent au sugerat ca Zalujni era principalul contracandidat al lui Zelenski si ca actualul presedinte l-ar invinge doar la limita, cu doua puncte, intr-un tur de scrutin. La momentul respectiv, biroul presedintelui a negat ca ar fi auzit de sondaj, desi au existat zvonuri ca acesta ar fi fost comandat de ei.

Orisia Lutsevici, experta in Ucraina in cadrul thinktank-ului Chatham House, a declarat ca ea crede ca scurgerile de informatii despre demiterea lui Zalujni au fost concepute pentru a testa opinia publica: „Avand in vedere propriile incercari ale Rusiei de a destabiliza unitatea ucraineana din interior, acest tip de atac asupra lui Zalujni face jocul inamicului”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: