externe

Zelenski ia in considerare redenumirea Rusiei in „Moscovia”. Petitie: „Rusia exista doar de 301 ani”

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comentat o petitie electronica, al carei autor propune redenumirea oficiala a Rusiei in Moscovia si schimbarea termenilor „rus” in „moscovit”, precum si a termenului „Federatia Rusa” in „Federatia Moscoviana”.

Autorul petitiei, care a strans peste 25.000 de semnaturi, subliniaza ca „numele istoric al Rusiei este Moscovia”.

„Acest nume a fost folosit in limbile europene si in unele limbi asiatice. Acest nume apare, de asemenea, pe multe harti istorice din secolele XVI-XIX, care au fost produse in Europa inainte si dupa redenumirea Imperiului Moscovit in Imperiul Rus”, se arata in petitie, citata de Pravda.

Autorul apelului subliniaza ca „Rusia exista doar de 301 ani”- de la 22 octombrie 1721, cand tarul Moscovei, Petru I, a proclamat Regatul Moscovei drept „Imperiul Rus”.

In raspunsul sau, Volodimir Zelenski a indicat ca „problema ridicata in petitie trebuie sa fie atent analizata atat din punct de vedere al contextului istoric si cultural, cat si din perspectiva posibilelor consecinte juridice internationale”.

De asemenea, Zelenski a anuntat ca i-a cerut premierului Denys Shmyhal sa analizeze in mod cuprinzator aceasta problema impreuna cu institutiile stiintifice.

Sergei Kislitsia, reprezentantul permanent al Ucrainei la Natiunile Unite, a anuntat deja ca Ucraina ar putea aproba o lege conform careia Rusia se va numi Moscovia.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

46 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

52 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago