externe

Zelenski il revoca pe ambasadorul Ucrainei de la Londra, dupa ce a fost criticat de acesta

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a revocat vineri pe ambasadorul sau in Regatul Unit, Vadim Pristaiko, personaj cheie in relatiile in relatiile dintre Kiev si Londra, potrivit unui decret publicat pe site-ul presedintiei ucrainene, relateaza AFP si Reuters.

Decretul nu furnizeaza motivele luarii deciziei, dar ambasadorul l-a criticat recent pe presedintele ucrainean, exprimandu-si regretul pentru afirmatiile „sarcastice” ale sefului statului care l-au vizat pe ministrul britanic al Apararii, Ben Wallace. Acesta ceruse mai multa recunostinta pentru ajutorul militar furnizat de aliati Kievului.

Potrivit decretului prezidential, Pristaiko a fost revocat si din functia de reprezentant al Ucrainei la Organizatia Maritima Internationala.

Intr-un interviu acordat saptamana trecuta Sky News, Zelenski a fost intrebat despre remarcile ministrului Apararii britanic Ben Wallace, care a sugerat ca Kievul trebuie sa arate mai multa recunostinta pentru livrarile de arme de la aliatii sai care o ajuta sa lupte impotriva fortelor ruse de ocupatie.

Zelenski a raspuns afirmand ca Ucraina a fost mereu recunoscatoare Marii Britanii, un aliat de neclintit. El a fost de asemenea citat de media britanice cu afirmatia potrivit careia Wallace i-ar putea spune cum sa-si exprime aceasta recunostinta sau „cum am putea sa ne trezim dimineata si sa ne exprimam cuvintele de recunostinta fata de ministru”.

Intrebat daca Zelenski a fost sarcastic, Pristaiko a declarat pentru Sky ca a fost vorba de „putin sarcasm”, atunci cand presedintele „a spus ca in fiecare dimineata ne vom trezi si ii vom telefona lui Ben Wallace pentru a-i multumi”.

„Nu cred ca acest sarcasm este sanatos”, a spus el, adaugand: „Nu trebuie sa le aratam rusilor ca se intampla ceva intre noi, trebuie sa stie ca lucram impreuna”.

Decretul lui Zelenski nu mentioneaza cine il va inlocui pe Pristaiko, in varsta de 53 de ani, un diplomat experimentat si fost vicepremier care a detinut postul de ambasador in Regatul Unit timp de trei ani.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

FMI pregateste o noua transa, de 2,2 miliarde de dolari, din „programul de ajutor” pentru Ucraina

Fondul Monetar International (FMI) a anuntat vineri ca a ajuns la un acord cu guvernul…

5 minute ago

Trei tineri, posibil romani, disparuti intr-o viitura in Udine, Italia. Cautari disperate ale salvatorilor

Sunt cautari disperate, intr-o regiune din nordul Italiei, unde torentii raului Natisone, din provincia Udine,…

60 de minute ago

Acordul „global” de pace, „in trei faze”, pentru Fasia Gaza „nu poate fi ratat”, spune Joe Biden

Presedintele american Joe Biden a afirmat ieri ca Israelul a propus un nou acord „global"…

O oră ago

Inalt oficial de la Praga: „Vom asista la un scenariu tip ‘lebada neagra’ pentru Rusia. Atunci totul in Rusia se va sfarsi”

David Stulik,  unul dintre diplomatii cehi care vorbesc fluent ucraineana, reprezentant special pentru Parteneriatul Estic…

14 ore ago

Polonia intentioneaza sa formeze o unitate militara alcatuita din cetateni ucraineni stabiliti in tara si care au primit ordin de mobilizare de acasa

Varsovia ia in considerare formarea unei unitati militare ucrainene alcatuite din cetateni ucraineni stabiliti in…

14 ore ago

Alba: Motorul unui autocar in care se aflau 40 de copii si sase adulti a luat foc. Toti s-au evacuat

Un incendiu a izbucnit, vineri seara, pe autostrada A10, intre Alba Iulia si Lancram, la…

14 ore ago