Zelenski isi pune la punct ambasadorul din UK: „Aderarea Ucrainei la NATO ramane o prioritate absoluta”

externe

Aspiratiile Ucrainei de a adera la NATO si la Uniunea Europeana sunt prevazute in constitutia sa si raman prioritatea absoluta pentru tara, a declarat luni purtatorul de cuvant al presedintelui Volodimir Zelenski, raspunzand la comentariile unui ambasador ucrainean.

Ambasadorul in Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a fost citat de BBC, care a declarat ca Ucraina este dispusa sa fie „flexibila” in ceea ce priveste obiectivul sau de a adera la alianta militara atlantica: „Acest curs (aderarea la NATO) nu este doar reflectat in Constitutie, ci este si consimtamantul deplin al autoritatilor si al societatii”, a declarat purtatorul de cuvant Sergii Nikiforov pentru Reuters.

„Domnul ambasador a folosit cuvantul ‘flexibilitate’. Cred ca merita sa i se dea ocazia sa explice ce anume avea in minte”, a precizat oficialul de la Kiev.

Ucraina ar putea renunta la candidatura sa la NATO pentru a evita un razboi cu Rusia, a afirmat ambasadorul ucrainean in Marea Britanie, citat luni de BBC, transmite Reuters.

O asemenea evolutie ar fi o concesie majora fata de Moscova, in raspuns la desfasurarea de trupe rusesti la granitele Ucrainei, noteaza Reuters.

Ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC ca Ucraina este dispusa la „flexibilitate” in legatura cu obiectivul sau de a adera la alianta militara occidentala, aderare despre care presedintele rus Vladimir Putin a spus ca ar putea duce la un razboi.

„Am putea – mai ales fiind amenintati astfel, santajati cu asta si impinsi la acest lucru”, a fost citat Pristaiko, raspunzand la intrebarea daca Kievul si-ar putea schimba pozitia cu privire la aderarea la NATO.

Ucraina nu este membra a Aliantei nord-atlantice, dar la summitul NATO din 2008 i s-a oferit perspectiva aderarii, ceea ce ar aduce alianta condusa de SUA chiar la granita Rusiei, mentioneaza Reuters.

Mai mult despre: ,

Comentarii: