Zelenski l-a invitat pe Macron in Ucraina, sa vada genocidul cu ochii sai. E convins ca si Biden va merge

externe

Zelenski, ONU, New York, discurs, plan de pace

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca l-a invitat pe Emmanuel Macron in Ucraina pentru a vedea ca armata rusa comite “genocid”, termen pe care liderul francez a refuzat pana acum sa il foloseasca.

“Am vorbit cu Emmanuel. Cred ca el vrea sa faca astfel incat Rusia sa se angajeze intr-un dialog. I-am spus ca vreau ca el sa inteleaga ca nu este un razboi, ca este genocid. L-am invitat sa vina cand va avea ocazia. El va veni si va vedea si sunt sigur ca va intelege”, a spus Zelenski intr-un interviu pentru CNN, citat de News.ro.

Intrebat daca stie daca presedintele american are planuri sa viziteze Ucraina, Zelenski a raspuns: “Cred ca o va face. Insa este decizia sa, bineinteles, si depinde de situatia de securitate. Dar ma gandesc ca el este liderul SUA si de aceea ar trebui sa vina sa vada”.

Volodimir Zelenski a mai afirmat ca nu va renunta la teritorii pentru a pune capat razboiului.

“Este foarte important pentru noi sa ne mentinem pe pozitii. Nu am incredere in armata rusa si in conducatorii rusilor. Faptul ca au parasit Kievul, ca au fugit din Cernihiv nu inseamna ca daca vor putea captura Donbas nu vor veni catre Kiev”, a mai declarat Zelenski.

Joe Biden a fost primul lider care a numit ceea ce se intampla in Ucraina, in timp ce Macron a refuzat. Joi, presedintele francez si-a justificat decizia de a nu folosi cuvantul ”genocid” impotriva lui Vladimir Putin apreciind ca o ”escaladare verbala nu va ajuta Ucraina” si ar putea antrena o interventie a Occidentului in razboi.

”Cuvantul genocid are un sens si trebuie sa fie calificat de catre juristi, nu de catre politicieni”, a subliniat Macron.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: