Zelenski l-a schimbat pe ambasadorul Ucrainei in Germania. Acesta l-a aparat pe liderul nationalist ucrainean Stepan Bandera

externe

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis sambata pe ambasadorul Ucrainei in Germania, Andrii Melnik, precum si pe alti cativa ambasadori, relateaza Reuters, citand site-ul web al presedintiei de la Kiev.

Intr-un decret care nu precizeaza motivele acestor destituiri, Zelenski a anuntat demiterea ambasadorilor Ucrainei in Germania, India, Republica Ceha, Norvegia si Ungaria.

Nu se stie deocamdata daca acestia vor fi numiti in alte posturi, comenteaza Reuters, citata de Agerpres.

Zelenski le ceruse diplomatilor ucraineni sa obtina sprijin international si ajutor militar pentru Ucraina, in timp ce tara incearca sa respinga invazia rusa declansata in 24 februarie.

Melnik devenise cunoscut pentru cererile sale repetate de mai mult sprijin din partea guvernului german, sub forma de arme grele, pe masura ce atacurile Rusiei continuau, noteaza dpa.

Recent, el a fost criticat pentru o declaratie controversata in care ii luase apararea liderului nationalist ucrainean Stepan Bandera, care a condus un grup responsabil de epurare etnica si masacrarea a zeci de mii de polonezi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Unele mass-media germane, inclusiv ziarele Bild si Suddeutsche Zeitung, au scris ca Melnik urmeaza sa fie mutat la Ministerul de Externe de la Kiev, citand surse ucrainene.

Relatiile Kievului cu Germania – care depinde puternic de resursele energetice rusesti, fiind, de asemenea, cea mai mare economie a Europei – constituie un subiect sensibil.

Cele doua capitale sunt in prezent in dezacord in legatura cu o turbina de fabricatie germana, aflata in mentenanta in Canada. Germania vrea ca Ottawa sa predea turbina gigantului rus Gazprom, care sustine ca si-a redus volumul de gaze pompat in Europa din cauza absentei acestei turbine.

Kievul a cerut Canadei sa nu trimita turbina, argumentand ca expedierea acesteia in Rusia ar constitui o incalcare a sanctiunilor impuse Moscovei.

Mai mult despre:

Comentarii: