externe

Zelenski lauda eroismul ucrainenilor in cele 50 de zile de razboi si deplange lasitatea liderilor lumii: Se comporta ca si cum nu ar avea nicio putere

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a facut bilantul celor 50 de zile de rezistenta eroica a ucrainenilor. El a mentionat ca in aceasta perioada a vazut multi lideri ai lumii intr-un mod diferit, „politicieni care se comportau ca si cum nu ar avea nicio putere”, dar si generozitatea celor care nu sunt bogati ei insisi.

„Oameni de neinvins ai celei mai curajoase tari! Am rezistat deja 50 de zile. 50 de zile de invazie rusa, desi ocupantii ne dadeau maxim cinci. Asa de bine ne cunosc ei. Asa sunt ei prieteni cu realitatea. Rusia nu a inceput razboiul impotriva Ucrainei pe 24 februarie. Trupele rusesti au venit in 2014. Ne-au capturat Crimeea. Au transformat-o intr-o mare baza militara. Au facut ca Marea Neagra si Marea Azov sa fie cele mai periculoase mari de pe planeta.

Au pornit un razboi groaznic, absolut cinic in Donbasul nostru. Ne omoara oamenii de opt ani. 14.000 au fost ucisi in acest timp. Cum a raspuns lumea la asta? Intrebarea a ramas retorica. Dar de asta au decis ca isi permit un razboi la scara larga”, a afirmat Zelenski, in cel mai recent mesaj al sau, postat pe Facebook in noaptea de joi spre vineri.

El a adaugat ca unii inca dezbat severitatea sanctiunilor impotriva Federatiei Ruse.

„Dar ce mai este de discutat cand trupele ruse repeta deja pe pamantul nostru ceea ce Europa a vazut doar in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial?”, a continuat Zelenski, potrivit News.ro.

Potrivit presedintelui ucrainean, in cele 50 de zile de invazie, rusii au aratat ca principala lor tinta este Donbas, regiune pe care vor sa o distruga: „Trupele ruse distrug regiunile Lugansk si Donetk ca si cum ar vrea ca doar pietrele sa ramana. Si sa nu mai ramana deloc oameni”.

„Ei recruteaza cu forta locuitorii acestor regiuni in armata lor. Ii arunca in cele mai grele lupte, practic in fata defensivei noastre. Ei distrug aceste orase si sate din Donbas. Ei ard tot ce a rezistat la opt ani din acel razboi. Timp de 80 de ani, mandrul si curatul Harkov nu a vazut astfel de suferinte precum cea pe care a adus-o Rusia. De ce il distrug? Ce se poate obtine arzand Harkovul? Ce anume poate oferi Rusiei distrugerea Saltivkai (cartier rezidential din Harkov – n.red.) sau a Pietii Libertatii?”, s-a intrebat Zelenski.

El a spus ca acestea nu mai sunt intrebari retorice, ci arata cat de absurda este invazia facuta de Federatia Rusa.

Zelenski a vorbit si despre vechiul Cernigau, care are peste o mie de ani si care „a vazut atatea razboaie si atatia invadatori ca macar in secolul XXI merita pace si liniste”. „Dar… a venit Rusia, A venit cu cel mai mare rau pe care Cernigau l-a trait din secolul X”, a continuat el.

„Slava Domnului, Fortelor Armate ale Ucrainei si poporului nostru, ne-am aparat cea mai mare parte din tara. Imi amintesc prima zi a invaziei de catre Federatia Rusa. Imi amintesc ce mi s-a spus in 24 februarie. In special, puternicii acestei lumi. Sa o spun cu blandete, nimeni nu era sigur ca vom rezista. Toata lumea simpatiza.

Multi dintre ei m-au sfatuit sa fug din tara. M-au sfatuit sa ma predau, de fapt, in fata tiraniei. Dar nici ei nu ne cunosteau. Si nu stiau cat de curajosi sunt ucrainenii, cat de mult pretuim libertatea. Sansa noastra sa traim cum vrem. Nu (cum vor – n.red.) cei care au condus in asa mod incat armata lor vede toalete pentru prima data in viata in teritoriile ocupate si fura pana si obiecte casnice obisnuite”, a afirmat el.

El a subliniat ca invadatorii vor raspunde pentru faptele lor.

„Ocupantii vor fi responsabili pentru tot ce au facut in Ucraina. Pentru tot ce le-au facut ucrainenilor. Vor fi responsabili pentru Bucea, Kramatorsk, Volnovaha, Ohtirka. Pentru Hostomel si Borodeanka. Pentru Izium, Mariupol si alte orase si comunitati ale Ucrainei, pe care armata rusa le-a tras inapoi in perioada de acum 80 de ani. In acele vremuri groaznice despre care toata lumea a spus mereu: Nu se va mai intampla niciodata.

Uite ca se intampla din nou. Uite ca se intampla acum. Si vom face totul ca sa fie cu adevarat ultima data. Pentru ca intrebarea Cum sa garantam securitatea pentru Ucraina si pentru Europa? nu va mai fi vreodata retorica. Nu vom permite asta”, a sustinut presedintele Ucrainei.

Zelenski a spus ca le este recunoscator tuturor celor care au sprijinit tara sa.

„Aceasta perioada, aceste 50 de zile mi-au aratat multi lideri ai lumii intr-un mod diferit (…) am vazut o mare generozitate la cei care nu sunt bogati ei insisi. Am vazut hotararea extraordinara a celor care nu au fost luati in serios de lideri globali. (…) Am vazut politicieni care se comportau ca si cum nu ar avea nicio putere. Si am vazut non-politicieni care au facut mai mult in aceste 50 de zile decat niste oameni de stat care pretindeau ca sunt la conducere”, a declarat Volodimir Zelenski.

El a subliniat insa ca toate acestea sunt ceva suplimentar pentru felul in care Ucraina este aparata de tot poporul sau.

„Cei care au oprit inaintarea coloanelor nesfarsite de echipament rusesc. Cei care resping atacurile constante in Donbas. Cei care apara eroic Mariupol, ajutand intregul stat sa reziste. cei care au oprit ofensiva dinspre sud. Si au facut Ciornobaiivka celebra. Cei care au gonit inamicul din nord. Cei care au aratat ca aviatia rusa este fara aparare, desi Rusia a cheltuit zeci de miliarde de dolari pe sisteme care sa ii protejeze avioanele. Cei care au aratat ca navele rusesti pot merge… doar la fund. Cei care ajuta armata si societatea sa gaseasca ce au nevoie.

Cei care salveaza, vindeca, cei care invata pe altii. Care indeparteaza mine. Care ne asigura o conexiune stabila. Cei care refac lanturile de aprovizionare pentru toata tara. Cei care mentin stabilitatea financiara, care au salvat afaceri si au continuat sa munceasca. Cei care ii ajuta pe refugiati. Cei care au inceput campania de semanat. Cei care ofera Ucrainei informatiile corecte si emotiile necesare. Toti jurnalistii nostri (…)”, a mai afirmat el.

Zelenski a punctat ca „50 de zile de aparare reprezinta o realizare. Realizarea a milioane de ucraineni. Toti cei care au luat, in 24 februarie, cea mai importanta decizie din viata – sa lupte. Sa fie umani. Sa nu renunte. Si sa nu tradeze”.

„Din vremuri imemorial pana in prezent, omenirea a cautat eroi. Oamenilor intotdeauna le plac eroii. Ei intotdeauna ii sprijina pe cei care sunt curajosi. Si intotdeauna simt cine lupta pentru bine. In cele 50 de zile din acest razboi, Ucraina a devenit un erou pentru toata lumea libera. (…) Voi toti ati devenit eroi. Toti barbatii si femeile ucraineni care au rezistat si nu au renuntat. Si care vor castiga. Care vor readuce pacea in Ucraina. Sunt sigur de asta”, a subliniat el.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Revolta a politistilor, cum sunt amenintati de interlopi din Prahova: „Dai de belea cu mine daca ma mai deranjezi pana la 10 seara” – Video

Imagini revoltatoare ale modului in care doi politisti sunt amenintati de un grup de interlopi…

25 de minute ago

Inteligenta Artificiala, antrenata cu episoade din „Prietenii tai” si „Teoria Big Bang” pentru a invata sa detecteze sarcasmul

Nu conteaza ca poate trece examenul de barou, poate trece testele medicale si poate citi…

6 ore ago

Gigantul Chevron se retrage din Marea Nordului dupa 55 de ani de operatiuni petroliere in zona. Care este cauza

Compania americana Chevron a declarat ca urmeaza sa isi vanda activele de petrol si gaze…

5 ore ago

SUA anunta noi sanctiuni in legatura transferurile de arme dinspre Coreea de Nord spre Rusia

Statele Unite au anuntat joi sanctiuni impotriva a doua persoane si trei companii din Rusia…

5 ore ago

Africa de Sud cere Curtii Internationale de Justitie sa ordone Israelului oprirea ofensivei in Rafah

Africa de Sud a cerut, joi, instantei superioare a ONU sa ordone oprirea ofensivei Israelului…

5 ore ago