Zelenski le-a vorbit liderilor de la Bruxelles: „Certurile interne trebuie sa inceteze. Asa va vor rusii, divizati”

externe

„Certurile interne trebuie sa inceteze”, a declarat luni presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, adresandu-se tarilor Uniunii Europene si indemnandu-le la „o mai mare unitate” care sa permita adoptarea celui de-al saselea pachet de sanctiuni impotriva Moscovei.

„Europa trebuie sa-si arate forta. Pentru ca Rusia intelege doar forta ca argument. (…) Este timpul ca voi sa nu fiti divizati, sa nu fiti fragmentati, ci un tot intreg”, a declarat Zelenski intr-un mesaj video difuzat in timpul unui summit extraordinar al UE la Bruxelles.

„Doar prin cea mai mare unitate se vor putea gasi raspunsuri eficace la tot ce face Rusia impotriva noastra si impotriva voastra”, a subliniat presedintele Ucrainei.

Volodimir Zelenski i-a incurajat pe cei 27 de membri ai UE sa voteze un nou pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, „inclusiv asupra petrolului (…), pentru ca voi sa deveniti in sfarsit independenti de arme energetice ruse”. „Este evident ca trebuie sa existe progrese in sanctiunile impotriva agresiunii (ruse)”, a declarat el, citat de Agerpres.

Premierul ungar Viktor Orban, a carui tara este foarte dependenta de petrolul rus, a afirmat cu toate acestea, luni, ca „nu exista compromis acceptabil deocamdata” in ceea ce priveste un embargo european asupra petrolului rus.

„Din nefericire, dintr-un motiv care imi scapa, nu suntem inca acolo”, a deplans Vladimir Zelenski in mesajul sau video.

Potrivit lui, Rusia nu vrea sa vada o UE unita, ci „27 de state divizate, 27 de bucati care nu se pot uni. Aceasta este dorinta lor (a rusilor, n.red.)”, a subliniat presedintele Zelenski.

In ceea ce priveste candidatura Ucrainei pentru aderare la UE, Zelenski s-a declarat „sigur” ca „statele reticente (…) isi vor schimba opinia”, in conditiile in care mai multi reprezentanti europeni, inclusiv francezi, au formulat rezerve asupra unei aderari rapide a Ucrainei la UE.

„Vrem ca Ucraina sa primeasca statutul de candidat. Noi am indeplinit toate criteriile necesare pentru aceasta”, a afirmat Zelenski.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: