Zelenski respinge hotarat „armistitiul” lui Putin: „Vor sa foloseasca Craciunul ca acoperire pentru a opri pentru o scurta perioada de timp inaintarea militarilor nostri in Donbas”

externe

zelenski

Presedintele Volodimir Zelenski a declarat joi seara ca Vladimir Putin se foloseste de asa-numitul „armistitiu” pentru a opri inaintarea Fortelor Armate ale Ucrainei in estul tarii.

„Acum vor sa foloseasca Craciunul ca acoperire pentru a opri pentru o scurta perioada de timp inaintarea militarilor nostri in Donbas si pentru a aduce echipamente, munitii si recruti mai aproape de pozitiile noastre. Ce inseamna acest lucru? Doar o alta crestere a volumului de pierderi.

Toata lumea stie cum Kremlinul foloseste ragazul din razboi pentru a continua razboiul cu o vigoare reinnoita”, a declarat Zelenski.

Zelenski a mai spus ca a discutat cu presedintele turc Recep Tayyip Erdogan despre dinamica situatiei din regiune: „Liderii Rusiei se afla acum intr-o situatie destul de disperata din cauza infrangerii de pe front si sunt pregatiti pentru diverse manipulari”.

onsilierul prezidential ucrainean Mihailo Podoliak a scris pe Twitter ca Rusia „trebuie sa paraseasca teritoriile ocupate – doar atunci va avea parte de un ‘armistitiu temporar’. Pastrati ipocrizia pentru dvs.”.

El a spus ca, spre deosebire de Rusia, Ucraina nu ataca teritorii straine si nu ucide civili, ci doar distruge „membrii armatei de ocupatie de pe teritoriul sau”.

Podoliak, respinsese anterior propunerea lui Kirill pentru un armistitiu ca fiind „o capcana cinica si un element de propaganda”. El a descris Biserica Ortodoxa Rusa, care a sprijinit invazia, ca fiind un „propagandist de razboi” care a incitat la „uciderea in masa” a ucrainenilor si la militarizarea Rusiei.

Ucraina a respins anterior perspectiva unui eventual apel rusesc la incetarea focului ca fiind o incercare a Moscovei de a asigura un ragaz pentru trupele sale, pe care Ucraina incearca sa le scoata cu forta din teritoriul pe care Rusia l-a ocupat cu forta dupa invazia sa din februarie anul trecut.

Biserica Ortodoxa din Rusia sarbatoreste Craciunul pe 7 ianuarie. Principala Biserica Ortodoxa din Ucraina a respins autoritatea patriarhului de la Moscova, iar multi credinciosi ucraineni si-au schimbat calendarul, sarbatorind Craciunul pe 25 decembrie, ca in Occident.

In cursul zilei de joi, Rusia si Ucraina au precizat ca nu vor avea loc prea curand discutii de pace intre ele, respingand efectiv o oferta de mediere din partea presedintelui turc Tayyip Erdogan, care a vorbit separat atat cu Putin, cat si cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Kremlinul a declarat ca Putin i-a spus lui Erdogan ca Moscova este pregatita pentru discutii – dar numai cu conditia ca Ucraina „sa ia in considerare noile realitati teritoriale”, o referire la recunoasterea anexarii de catre Moscova a teritoriului ucrainean.

Podoliak a calificat aceasta cerere drept „complet inacceptabila”.

„Federatia Rusa (Putin), sub cuvantul ‘discutii’, ofera Ucrainei & lumii sa recunoasca ‘dreptul sau de a cuceri teritorii straine’ & ‘sa stabileasca absenta consecintelor legale pentru omoruri in masa pe teritoriul strain'”, a scris el pe Twitter.

La zece luni dupa ce Putin a ordonat invazia vecinului sau si a confiscat intinderi de pamant ucrainean, Rusia si Ucraina au intrat in noul an cu pozitii diplomatice inasprite, arata Reuters.

Dupa victorii majore pe campul de lupta in a doua jumatate a anului 2022, Kievul este din ce in ce mai increzator ca ii poate alunga pe invadatorii rusi de pe o mai mare parte din teritoriul sau.

Putin, la randul sau, nu s-a aratat dispus sa discute despre renuntarea la cuceririle sale teritoriale, in ciuda pierderilor tot mai mari in randul trupelor sale, dupa ce a ordonat prima convocare a rezervistilor de la cel de-Al Doilea Razboi Mondial incoace.

Presedintia turca a declarat ca Erdogan i-a spus joi lui Putin ca este nevoie de o incetare a focului pentru a pune capat conflictului si i-a spus lui Zelenski ca Turcia este pregatita sa serveasca drept mediator pentru o pace finala.

Erdogan a mai actionat ca mediator in trecut, ajutand in special la medierea unui acord sustinut de ONU care a deblocat porturile ucrainene pentru a transporta cereale, si a vorbit la telefon atat cu Putin, cat si cu Zelenski in aceeasi zi de mai multe ori, cel mai recent luna trecuta.

Lovim „drept la tinta” si pe Telegram. Abonati-va si la canalul AK24 de Telegram

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: