Zelenski respinge o incetare a focului cu Rusia pana nu sunt eliberate toate teritoriile: „Apoi putem negocia ce sa facem si cum am putea trai in secolele urmatoare”

externe

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat ca o incetare a focului cu Rusia fara recuperarea teritoriilor pierdute nu ar face decat sa prelungeasca razboiul, potrivit unui interviu acordat vineri Wall Street Journal, informeaza Reuters.

El a avertizat ca o incetare a focului care permite Rusiei sa pastreze teritoriile ucrainene confiscate de la invazia din februarie nu ar face decat sa incurajeze un conflict si mai amplu, oferind Moscovei oportunitatea de a se reaproviziona si reinarma pentru urmatoarea runda.

Zelenski a vorbit, de asemenea, despre sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) furnizate de SUA, spunand ca „livrarile occidentale de Himars, desi fac o diferenta materiala, sunt mult mai mici decat ceea ce are nevoie Ucraina pentru a schimba situatia”.

„Inghetarea conflictului cu Federatia Rusa inseamna o pauza care ofera Federatiei Ruse o pauza pentru odihna”, a relatat Wall Street Journal, citand comentariile lui Zelenski.

El a declarat: „Societatea considera ca toate teritoriile trebuie mai intai eliberate, iar apoi putem negocia ce sa facem si cum am putea trai in secolele urmatoare”.

„O nevoie mai presanta este aceea de sisteme de aparare aeriana care ar putea impiedica Rusia sa lanseze rachete cu raza lunga de actiune asupra unor orase, de altfel pasnice, aflate la sute de kilometri de linia frontului”, a adaugat Zelenski.

Referindu-se la acordul semnat cu Rusia pentru redeschiderea exporturilor de cereale, Zelenski a declarat: „Concesiile diplomatice facute Moscovei ar putea stabiliza oarecum pietele, dar ar oferi doar un ragaz temporar si ar fi un bumerang in viitor”.

Rusia si Ucraina au semnat vineri un acord istoric pentru redeschiderea porturilor ucrainene de la Marea Neagra pentru exporturile de cereale, ceea ce sporeste sperantele ca o criza alimentara internationala agravata de invazia rusa poate fi atenuata.

Mai mult despre:

Comentarii: