Zelenski spune ca Rusia a comandat aproximativ 2.000 de drone iraniene

externe

Rusia ar fi comandat „aproximativ 2.000 de drone Shahed iraniene” pentru a sprijini campania din Ucraina, a declarat presedintele ucrainean Volodimir Zelenski citat de TF1INFO.

Presedintele ucrainean nu a precizat daca aceasta cifra include o noua comanda sau numarul total de drone achizitionate de Moscova de la Teheran, dintre care unele au fost deja folosite pentru a viza in special infrastructurile energetice, potrivit Kievului. Tot potrivit liderului ucrainean, „instructorii iranieni au venit sa-i invete pe rusi sa foloseasca aceste drone” inainte de a le folosi in Ucraina.

In plus, Zelenski a acuzat Iranul ca a acceptat sa livreze drone la Moscova in schimbul „ajutorului rusesc pentru programul nuclear iranian”. „Probabil, acesta este exact sensul aliantei lor”, a argumentat el. „Inca nu avem un sistem modern si eficient de aparare aeriana si de aparare antiracheta care sa ne asigure cerul. De aceea Rusia spera sa foloseasca teroarea in aer pentru a compensa pierderile la sol”, a spus el, adaugand ca „in opt luni de razboi, Rusia a folosit aproape 4.500 de rachete impotriva noastra”.

In septembrie, Ucraina a redus deja prezenta diplomatica a Iranului pe teritoriul sau, ca reactie lapentru presupusele livrari de arme catre Moscova. La randul lor, atat Rusia, cat si Iranul neaga ferm orice acest lucru, desi Occidentul s-a raliat Kievului. Franta, Regatul Unit si Germania au cerut vineri o ancheta „impartiala” a ONU cu privire la aceste arme. Uniunea Europeana si Londra au anuntat, de asemenea, joi, noi sanctiuni impotriva Iranului, abordari considerate de Teheran drept „provocatoare” si „distructive” care fac parte dintr-un „scenariu politic tintit”.

Iranul „isi rezerva dreptul de a raspunde oricarei actiuni iresponsabile si nu va ezita sa-si apere interesele”, a declarat sambata purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Nasser Kanani, intr-o declaratie. „Suntem pentru pace si incheierea imediata a razboiului din Ucraina printr-un proces politic”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: