Zelenski: Teroarea a devenit singura forma de actiune a Rusiei si in Ucraina, si in Europa

externe

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata seara, intr-un nou discurs adresat natiunii, ca Rusia trebuie recunoscuta ca un stat care sustine terorismului, care seamana teroare.

„Situatia este foarte complicata. Mai ales in acele zone din Donbas si regiunea Harkov, unde armata rusa incearca sa obtina macar un rezultat pentru ea insasi. Zonele cheie de lupta pe front sunt inca Severodonetk, Lisiceansk, Bahmut, Popasna si alte orase in care este concentrata ofensiva rusa. Dar apararea noastra tine. Acolo este extrem de greu. Si sunt recunoscator tuturor celor care indura acest atac al ocupantilor. Lucram in fiecare zi pentru a ne consolida apararea.

In fiecare zi ne apropiem de momentul in care armata noastra ii va depasi pe ocupanti din punct de vedere tehnologic. Desigur, multe depind de parteneri. De disponibilitatea lor de a oferi Ucrainei tot ceea ce este necesar pentru a apara libertatea. Si astept vesti bune despre asta deja saptamana viitoare.

Astazi, armata rusa a lansat lovituri absolut fara sens, barbare in regiunea Sumi. Si pentru ce? Ucrainenii din regiunea Sumi precum si orice alta regiune a statului nostru, au inteles deja totul despre Rusia. Si nu va putea adauga nimic prin noua teroare. Si cu atat mai mult, nu va putea intimida. In urma bombardamentului rusesc de la Nikolaev astazi, o persoana a murit, sapte au fost ranite, doua – in stare grava. Obuzele au lovit o zona rezidentiala, la douazeci de metri de gradinita. Acestia sunt inamicii alesi de Federatia Rusa.

Din nou si din nou, voi reaminte lumii ca Rusia trebuie, in sfarsit, sa fie recunoscuta oficial ca stat terorist, stat – sponsor al terorismului. Acest lucru este pur si simplu adevarat. Acest lucru este corect si reflecta realitatea zilnica pe care ocupantii au creat-o in Ucraina si sunt dornici sa-l duca mai departe in Europa. Si acest lucru trebuie sa fie consacrat legal.

Ma pregatesc pentru sedinta Consiliului European, care va avea loc in perioada 30-31 mai. Ma voi adresa participantilor la intalnire. In special, voi vorbi despre asta. Despre teroare, care a devenit de fapt singura forma de actiune a statului rus in raport cu Europa. Teroare pe pamantul Ucrainei. Teroare pe piata energetica a Europei, nu doar in tara noastra. Teroare pe piata alimentara, avem deja pe scara globala. Si ce teroare va urma? Numai impreuna – toti europenii – vom putea opri o asemenea politica a unui asemenea stat”, a spus Zelenski, citat de News.ro.

El a asigurat ca este doar o chestiune de timp pana cand rusii vor fi alungati si Ucraina isi va recupera toate teritoriile.

„Ucraina va lua inapoi tot ce ii apartine. Tot. Categoric. Si este doar o chestiune de timp. Si in fiecare zi de aceasta data, timpul eliberarii se reduce. Facem totul pentru asta”, a spus Zelenski.

Comentarii: