Zelenski, veste proasta pentru Kremlin: „Ocupantii vor fi alungati foarte repede daca vom primi suficiente arme. Nu va dura 10-20 de ani”

externe

Presedintele Volodimir Zelenski a anuntat ca eliberarea teritoriilor ucrainene capturate de trupele rusesti va depinde de ritmul in care Ucraina va primi livrarile de arme necesare din partea partenerilor sai occidentali.

„Inamicul aproape ca a ajuns la Kiev si acolo au avut loc lupte crancene. Dar, cu toate acestea, am alungat ocupantii de pe acest teritoriu. Pozitia mea personala este simpla: vom recuceri tot ceea ce ei ocupa. Si va fi o chestiune nu de 10-20 de ani, nu de razboiul de 8 ani care dureaza din 2014. Aceasta problema va fi rezolvata foarte repede, dar numai daca vom avea suficiente arme. De indata ce vom avea suficiente arme, vom recuceri imediat acest sau acel teritoriu ocupat temporar”, a declarat presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, in cadrul unei conferinte de presa, relateaza Ukrinform.

Potrivit acestuia, un astfel de razboi se desfasoara in prezent in Ucraina, iar aceasta este exact situatia din estul tarii. „Poate ca, in fiecare zi, din pacate, putem ceda unele teritorii Rusiei din cauza puterii anumitor unitati, dar recastigam aceste orase noaptea sau a doua zi si mergem mai departe”, a declarat Zelenski.

In acelasi timp, el a precizat ca ritmul livrarilor de arme de care are nevoie Ucraina s-a accelerat semnificativ in ultima vreme. Prin urmare, exista toate sansele sa fie alungati mai repede ocupantii.

„Acum vedem schimbari in atitudinea partenerilor nostri, in special vad schimbari in viteza de furnizare a armelor, mai ales din partea Statelor Unite. Si daca aceasta viteza va creste asa cum s-a promis, daca pasii coincid cu vorbele, sunt sigur ca ne vom redobandi teritoriile mai repede”, a subliniat presedintele.

El s-a angajat duminica intr-un mesaj difuzat de Pastele ortodox ca „raul” nu va putea distruge Ucraina si s-a rugat pentru o „copilarie, tinerete si batranete fericite” pentru toti copiii ucraineni, relateaza Reuters.

„Credem in continuare in victoria Ucrainei si suntem convinsi ca nu vom fi distrusi de nicio hoarda ori rautate”, a spus Zelenski, in mesajul video in care este aratat in fata celebrei catedrale Sfanta Sofia din Kiev, la exact doua luni dupa lansarea invaziei fortelor ruse.

„Da-Le fiecarui baiat si fiecarei fete o copilarie, o tinerete si o batranete fericite, sa uite macar un pic din copilaria ingrozitoare din timpul razboiului. (…) Ai grija de mamele noastre, da-le putere celor care asteapta un fiu sau o fiica sa se intoarca din razboi, da-le forta celor care din pacate nu-si vor vedea copilul intors de pe front”, a spus Zelenski.

Consilierul prezidential Mihailo Podoliak a afirmat la randul sau duminica pe Twitter ca fortele ruse continua sa bombardeze Mariupolul si a indemnat Moscova sa accepte un „armistitiu real de Paste”.

Acesta a cerut totodata stabilirea „imediata” a unui coridor umanitar pentru civili si organizarea unei runde speciale de negocieri pentru a facilita „schimbul de soldati si civili”.

Comentarii: