Zelenski vorbeste de inca o crima de razboi comisa de rusi. SUA si Marea Britanie investigheaza folosirea de arme chimice

externe

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, intr-un nou discurs, ca armata rusa a lasat mine peste tot in zonele pe care le-au parasit, el precizand ca si acest lucru trebuie sa fie considerat crima de razboi.

“In regiunile din nordul tarii, din care ocupantii au fost goniti, continua munca pentru aducerea sigurantei. In primul rand, eliminarea minelor. Trupele ruse au lasat in urma zeci, daca nu sute de mii de obiecte periculoase. Acestea sunt obuze care nu au explodat, mine. Zilnic se elimina mii de astfel de obiecte. Ocupantii au lasat mine peste tot. In casele asediate. Pe strazi, pe campuri. Au minat proprietatile oamenilor, masini, usi.

Au facut totul constient, pentru a face revenirea in zonele acestea dupa eliberare cat mai periculoasa posibil. Din cauza actiunilor armatei ruse, teritoriul nostru este in prezent printre cele mai ‘contaminate’ cu mine din lume. Si cred ca asta trebuie de asemenea sa fie considerata o crima de razboi a trupelor Rusiei.

Ei au facut deliberat totul pentru a ucide sau a mutila cat mai multi oameni posibil, chiar si atunci cand au fost fortati sa se retraga de pe pamantul nostru. Fara ordinele corespunzatoare, nu ar fi facut-o”, a spus Zelenski, potrivit News.ro.

El a precizat ca se lucreaza la o cale legala si cat mai rapida pentru ca ocupantii sa fie trasi la raspundere, ”pentru a nu astepta decenii pana cand procedurile legale internationale se vor incheia, ci pentru a se accelera cursul justitiei”.

Arme chimice la Mariupolul asediat?

Zelenski a vorbit si despre posibila folosire de arme chimice de catre rusi.

“Astazi, ocupantii au emis un nou comunicat, care este marturie a pregatirilor lor pentru o noua etapa a de teroare impotriva Ucrainei si a aparatorilor nostri. Unul dintre cei care au vorbit in numele ocupantilor a afirmat ca ei ar putea folosi arme chimice impotriva aparatorilor Mariupolului.

Tratam acest lucru cu seriozitate. Vreau sa le amintesc liderilor mondiali ca posibila folosire de arme chimice de catre armata rusa s-a discutat deja. Si deja atunci se presupunea ca este necesara o reactie mai dura si mai rapida impotriva agresiunii Rusiei”.

De asemenea, Volodimir Zelenski a anuntat ca vor urma noi sanctiuni pentru Rusia si a precizat ca acestea trebuie sa includa si un embargo cu privire la petrol.

“Uniunea Europeana a inceput sa discute al saselea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei. Este timpul ca acest pachet sa fie facut astfel incat dintre Rusia sa nu se mai auda niciun cuvand despre arme de distrugere in masa. Un embargo impotriva Rusiei cu privire la petrol este obligatoriu”.

Dupa noul discurs al lui Zelenski, dar fara a fi clar daca exista o legatura cu acesta, au aparut informatii ca Marea Britanie si SUA incearca sa verifice informatii cu privire la posibila folosire de arme chimice de catre fortele ruse la Mariupol, oras asediat de peste o luna.

“Informatii indica faptul ca fortele ruse este posibil sa fi folosit agenti chimici intr-un atac impotriva populatiei din Mariupol. Colaboram urgent cu partenerii pentru a verifica detaliile”, a precizat ministrul britanic al Afacerilor Externe, Liz Truss, pe contul sau de Twitter. “Orice folosire a unor astfel de arme ar reprezenta o escaladare brutala in acest conflict si le vom cere socoteala lui Putin si regimului sau”, a adaugat ea.

La randul sau, John Kirby, purtatorul de cuvant al Pentagonului, a declarat ca SUA sunt la curent cu informatiile care circula pe retelele de socializare cu privire la posibila folosire de arme chimice la Mariupol.

“Nu putem deocamdata sa confirmam si vom continua sa monitorizam situatia indeaproape. Aceste informatii, daca sunt adevarate, sunt profund ingrijoratoare”, a afirmat el.

Parlamentara ucraineana Ivanna Klimpus a notat luni seara oe Twitter ca la Mariupol s-a folosit o substanta necunoscuta si ca victimele au simptome de insuficienta respiratorie. “Cel mai probabil arme chimice”, a adaugat ea.

Regimentul ucrainean Azov a anuntat ca o drona a rusilor a eliberat o substanta toxica asupra soldatilor si civililor la Mariupol. Mai multe persoane ar avea probleme respiratorii si neurologice ca urmare a atacului.

Comentarii: