Zelensky a semnat cererea de aderare la UE avand in spate saci cu nisip: „Ne adresam UE in ceea ce priveste o integrare fara intarziere a Ucrainei, printr-o procedura speciala”

externe

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky a anuntat luni ca a semnat o cerere de aderare la UE. Documentul a fost semnat intr-un deloc ceremosnios, in statele sau aflandu-se saci cu nisip meniti sa fie o baricada in calea atacurilor rusilor.

Momentul in care Zelensky a semnat documentul:

Comisia Europeana a deschis calea pentru intrarea Ucrainei in Uniunea Europeana, insa acest lucru nu se poate face imediat, in ciuda solicitarii Kievului pentru o procedura in vederea unei aderari „fara intarziere”, comenteaza luni AFP.

„Avem multe subiecte asupra carora lucram in stransa colaborare. Sunt de-ai nostri si vrem ca ei sa fie in interiorul UE”, a declarat duminica sefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen, intr-un interviu pentru Euronews.

Ca raspuns, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene sa accepte aderarea tarii sale „fara intarziere”. „Ne adresam UE in ceea ce priveste o integrare fara intarziere a Ucrainei, printr-o procedura speciala”, a spus el intr-un video.

„Sunt sigur ca asa este corect. Sunt sigur ca este posibil”, a afirmat Zelenski.

Aceasta procedura nu exista ca atare, iar integrarea in UE este un proces de durata pentru ca legislatia tarii candidate sa fie armonizata cu dreptul european. Procesul necesita negocieri complexe asupra a numeroase subiecte si criterii dificile de respectat pentru o tara in razboi, cum ar fi stabilitatea politica si o economie de piata viabila.

In plus, o astfel de aderare necesita aprobarea unanima a celor 27 de state membre.

„Aderarea este o cerere exprimata de mult timp de Ucraina. Insa exista diferite opinii si sensibilitati in cadrul UE despre extindere. Ucraina va transmite o cerere oficiala, Comisia Europeana va trebui sa dea un aviz oficial, iar apoi se va pronunta Consiliul”, a explicat luni presedintele Consiliului European, Charles Michel.

El a spus ca a fost informat de intentia Ucrainei de a trimite o cerere oficiala de aderare.

Michel si-a mai anuntat intentia de a-l invita pe presedintele Volodimir Zelenski de a participa „in mod regulat” la summiturile liderilor europeni si a insistat asupra necesitatii de a intari acordul de asociere incheiat intre Ucraina si UE in 2014, care a concretizat indepartarea fostei republici sovietice de sfera de influenta rusa.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene a spus ca Ursula von der Leyen a exprimat un punct de vedere in calitate de presedinta a executivului european, subliniind in acelasi timp ca trebuie respectata procedura pentru a se ajunge acolo. „Nu decide ea singura”, a precizat purtatorul de cuvant.

„Ea a facut clar referire la faptul ca Ucraina are o perspectiva europeana”, considerand ca acest stat „este unul de-al nostru in sensul ca este o tara europeana”, a nuantat el.

Apelul lui Zelenski la o aderare „fara intarziere” a tarii sale a primit totusi sprijinul mai multor state din Europa Centrala membre ale UE.

„Sunt un aparator al procedurii standard, insa acum nu mai suntem intr-o situatie standard. Trebuie sa spunem clar ca Ucraina este binevenita in comunitatea europeana a tarilor democratice”, a declarat premierul ceh Petr Fiala, citat de agentia de presa CTK.

Slovenia, Slovacia, Polonia si Lituania au sustinut de asemenea ideea unei aderari a Ucrainei la UE.

In opinia lui Eric Maurice, expert in chestiuni europene de la Fundatia Robert Schuman, declaratia facuta de Ursula von der Leyen este in primul rand „un puternic mesaj politic si simbolic”.

„Aderarea insasi nu este, evident, o procedura pe termen scurt. Mesajul principal este de a spune ca Ucraina este pe cale sa intre in familia occidentala si, cand conditiile o vor permite, intr-o zi, aderarea ar putea fi luata in considerare”, a afirmat el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: