„Zi istorica pentru istoria romanilor!”. USRPLUS afirma ca includerea Rosiei Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO reprezinta salvarea „uneia dintre cele mai de pret comori ale istoriei vechi a romanilor”

politica

USR PLUS sustine ca includerea sitului Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO, decizie luata marti, reprezinta „o sansa uriasa” pentru comunitatea locala, pentru dezvoltarea si conservarea patrimoniului.

„Zi istorica pentru istoria romanilor! Rosia Montana a fost inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civica, au salvat una din cele mai de pret comori ale istoriei vechi a romanilor. Prin decizia de astazi, comunitatea locala primeste o sansa uriasa pentru dezvoltarea si – in acelasi timp – conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai usor de accesat finantari pentru protejarea patrimoniului si investitii in activitati economice, care sa puna in valoare galeriile romane si peisajul minier al localitatii”, precizeaza USR PLUS, intr-o postare pe pagina de Facebook a formatiunii.

USR PLUS arata ca, potrivit expertilor, care fac recomandarile pentru inscrierea monumentelor pe lista Patrimoniului Mondial, Peisajul Cultural Minier Rosia Montana reprezinta „cel mai semnificativ, extins si divers din lume, datand din perioada ocupatiei romane a Daciei (106 – 127 i.Hr.)”. In plus, contine „cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume”.

„Acum, toate aceste lucruri sunt recunoscute si protejate la nivel mondial”, subliniaza formatiunea politica.

Comitetul Patrimoniului Cultural UNESCO a decis, marti, inscrierea sitului Rosia Montana in Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanitatii.

Mai mult despre:

Comentarii: