Zi neagra pentru Regimul Dragnea. Timmermans, scrisoare foarte dura catre Dancila in legatura cu OUG 7

politica

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trasmis, luni, o scrisoare premierului Viorica Dancila in care isi manifesta „dezamagirea” fata de adoptarea OUG 7.

„A devenit o reala urgenta ca Romania sa repuna reformele judiciare pe cursul lor”, subliniaza Timmermans, adaugand ca aceasta inseamna sa „mearga inainte, nu inapoi”.

Scrisoarea lui Timmermas

Draga Doamna Prim-Ministru,

Va scriu pentru a va cere clarificari cu privire la cele doua Ordonante de urgenta privind procedurile de nominalizare pentru postul de procuror european si privind legile justitiei, adoptate de guvern la data de 19 februarie 2019.

La intalnirea noastra din 7 februarie, am subliniat ca un dialog complet si deschis este calea de a progresa in chestiunile privind statul de drept, in general, si in Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV), in special.

Prin urmare, a fost o surpriza si oarecum o dezamagire ca problema noilor Ordonante de Urgenta nu a fost ridicata in discutie.

Aceste aspecte au o relevanta directa pentru preocuparile exprimate de multa vreme in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare si pe care Consiliul de Ministri le-a sustinut la randul sau. Prima recomandare a raportului din ianuarie 2017 a fost „sa implementeze un sistem solid si independent de numire a procurorilor de rang inalt, bazat pe criterii clare si transparente, pe baza sprijinului oferit de catre Comisia de la Venetia”. De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea legilor justitiei, tinand cont de recomandarile MCV, precum si de cele ale Comisiei de la Venetia si ale GRECO.

In plus, raportul a subliniat preocuparile legate de Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, din punct de vedere al independentei judiciare.

Ordonantele amintite par sa contrazica in mod direct raportul MCV atat in esenta acestuia, cat si in ceea ce priveste lipsa de consultare si adoptarea lor pe neasteptate. Acum devine cu adevarat urgent ca Romania sa reia procesul de reforme. Aceasta inseamna un parcurs inainte, nu inapoi, si abtinerea de la orice masuri care ar inversa progresele obtinute de-a lungul anilor.

Cel mai bun punct de inceput ramane abordarea stabilita de Comisie in noiembrie, apelul de oprire a schimbarilor si un nou inceput pe baza consultarilor adecvate si a expertizei din strainatate. Dimpotriva, actuala situatie genereaza noi ingrijorari

Varianta in limba engleza

Dear Prime Minister,

I am writing to you for clarification about the two Government Emergency Ordinances on the nomination procedures for the European Public Prosecutor Office national prosecutors and on the justice laws adopted by the government on 19 February 2019.

When we met on 7 February, I underlined that a full and open dialogue was the way to progress on rule of law issues in general and the Cooperation and Verification Mechanism in particular.

It comes therefore as a surprise and somewhat of a disappointment that the issue of the new Government Emergency Ordinances was not raised. These issues are of direct relevance to long-standing concerns raised under the Cooperation and Verification Mechanism and endorsed by the Council of Ministers. The first recommendation of the January 2017 report was “Put in place a robust and independent system of appointing top prosecutors, based on clear and transparent criteria, drawing on the support of the Venice Commission”. The Commission has also recommended that the Justice Laws are revised in line with recommendations under the Cooperation and Verification Mechanism, and from the Venice Commission and Europe’s Group of States Against Corruption (GRECO). In addition, the report highlighted concerns about the Section for the Investigation of Infractions in the Judiciary from the standpoint of judicial independence. The Ordinances therefore seem to directly contradict the Cooperation and Verification Mechanism report in substance, as well as in terms of the lack of consultation and suddenness of their adoption.

It is now becoming really urgent for Romania to put the reform process back on track. This means going forward, not backwards, and abstaining from any steps which reverse the progress accomplished over the past years. The best starting point remains the approach set out by the Commission in November, to call a halt to the changes and start afresh on the basis of proper consultation and the input of external expertise. In contrast, the current situation is raising new concerns.

Yours sincerely,

Dancila nu renunta la OUG 7

Premierul Viorica Dancila a declarat, luni, ca nu se va renunta la OUG 7 care a schimbat legile justitiei, desi unele lucruri care au creat nemultumire, daca sunt bine argumentate, ar putea fi modificate. ”Vreau sa vad care sunt punctele care a creat aceasta nemultumire”, a mai spus premierul.

”Ceea ce vreau sa subliniez este ca nu vom renunta la ordonanta (OUG 7/2019 – n.r). Am vazut iesiri in spatiul public care solicitau sa sa renuntam la aceasta ordonanta in totalitate. Am spus intotdeauna ca dam dovada de flexibilitate, dar asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam si la lucrurile bune din dorinta onora de a face acest lucru. Mai vreau sa spun un lucru legat de acest aspect: poate unele lucruri nemultumesc, argumentate, ele pot fi schimbate si cred ca dialogul este foarte important”, a declarat, luni, premierul Viorica Dancila.

Aceasta a spus ca inainte de adoptarea actului normativ consultarea s-a facut de catre ministrul Justitiei cu cei din sistem, iar implicarea premierului vine doar dupa ce s-au exprimat numeroase nemultumiri.

”O sa ma intrebati de ce acum dialogul si nu inainte. Eu cred ca inainte, dialogul tine de ministrul de resort. Primul ministru poarta acest dialog atunci cand in spatiul public apar nemultumiri si este nevoie de interventia primului ministru. Eu am inteles ca domnul ministru a avut discutii, vom vedea acum la aceasta reuniune in ce au constat aceste discutii. Mai mult decat atat, spunem ca justitia trebuie sa fie puternica in Romania si sunt de acord cu acest aspect. Justitia trebuie sa fie independenta si puternica, dar, in acelasi timp, fiecare cetatean al Romaniei trebuie sa respecte legile”, a mai spus Viorica Dancila.

Aceasta a continunat afirmand ca doreste sa vada ”care sunt punctele care a creat aceasta nemultumire”.

”Nu cred ca primul ministru trebuie sa discute legat de orice ordonanta pe diferite domenii, aspecte din ordonanta respectiva. Cred ca acest lcuru este atributul ministrului de resport. (…) Timpul nu ar permite primului-ministru sa discute pe fiecare act normativ, pe fiecare domeniu. Eu cred ca acest lucru este atributul ministrului de resort, iar discutia de astazi cu magistratii este ca urmare a nemultumirilor pe care le-am vazut in spatiul public. Langa mine va fi si ministrul Justitiei si vom vedea care sunt punctele care a creat aceasta nemultumire”, a precizat Viorica Dancila.

Premierul Viorica Dancila a invitat reprezentantii asociatiilor de magistrati si ai CSM, luni, la ora 15.30, la Palatul Victoria, la discutii privind legile justitiei.

Asociatia “Forumul Judecatorilor din Romania”, Asociatia ”Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” si Asociatia ”Initiativa pentru Justitie” au precizat ca independenta justitiei nu se negociaza si ca orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia initiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura solutie aflata in acest moment la indemana legiuitorului fiind abrogarea imediata si in integralitate a actului normativ in cauza.

Cele trei asociatii au facut apel la CSM sa nu trimita reprezentanti la discutia propusa de catre premierul Viorica Dancila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: