Zilele lui Dorneanu sunt numarate: „Cerem cercetarea disciplinara si incetarea mandatului de judecator CCR al lui Valer Dorneanu”. Solicitare inaintata CCR

politica

Membri ai grupului civic #rezistenta anunta, marti, ca au trimis catre CCR o sesizare privind anumite abateri disciplinare savarsite de judecatorul Valer Dorneanu in cazul mandatului lui Petre Lazaroiu. Acestia cer plenului Curtii incetarea mandatului de judecator a lui Dorneanu.

„Membri ai grupului civic #REZISTENTA au trimis catre CCR o sesizare privind fapte care permit stabilirea savarsirii de catre domnul judecator Valer Dorneanu a unor abateri disciplinare si, pe cale de consecinta, solicita Plenului Curtii cercetarea si sanctionarea disciplinara a acestor abateri. In opinia noastra, presedintele CCR nu si-a indeplinit atributiile de serviciu, afectand in acest fel in mod grav functionarea Curtii Constitutionale si punand in pericol legalitatea deciziilor luate de Curte. Acest fapt poate conduce la un blocaj institutional, iar acesta este ultimul lucru de care Romania are nevoie in aceste vremuri tulburi”, se arata intr-un mesaj al grupului civic, postat pe Facebook, citat de Mediafax.

Mesajului i-a fost atasat si un document in care membrii grupului civic il acuza pe presedintele Curtii Constitutionale Valer Dorneanu ca a interpretat eronat si ca a incalcat legea in ceea ce priveste mandatul judecatorului CCR Petre Lazaroiu.

„In prezenta speta, actul subsecvent fiind Decretul nr. 553/2010 de numire ca judecator constitutional (pentru o perioada de 9 ani) a domnului Petre Lazaroiu, act emis in temeiul articolul 68 alin 3 din legea 47/1992 (articol declarat neconstitutional) Presedintele Curtii Constitutionale ar fi trebuit sa constate ca odata cu publicarea Deciziei nr. 136/2018 in data de 4 mai, se incheie si mandatul domnului judecator Petre Lazaroiu si ar fi trebuit sa faca strica aplicare de articolul 9, alin e din legea nr.47/1992 (…) Abrogarea articolului 68 alin 3 prin legea nr. 168/2018 atrage incetarea efectelor Decretului nr. 553/2010 si, pe cale de consecinta, chiar acceptand ipoteza ca Decizia nr. 136/2018 nu a produs efecte imedoate asupra Decretului nr. 553/2010, incepand cu data de 12 iulie, Presedintele Curtii Constitutionale ar fi trebuit sa constate ca mandatul domnului judecator Petre Lazaroiu a expirat”, se arata in document.

Astfel, Valer Dorneanu este acuzat ca a savarsit o abatere disciplinara grava, prin aceea ca a incalcat articolul 64 alineat b) din legea nr. 47/1992, respectiv ca “judecatorii Curtii Constitutionale sunt obligati… sa nu ia pozitie publica sau sa dea consultatii in probleme de competenta Curtii Constitutionale”, dar si articolul 9 litera e) din legea nr. 47/1992 (“e), respectiv „constata cazurile de incetare a mandatului judecatorilor, prevazute in prezenta lege, si sesizeaza autoritatile publice care i-au numit, pentru ocuparea postului devenit vacant”, omitand sa emita ordinul de constatare a incetarii mandatului judecatorului Petre Lazaroiu.

Grupul civic cere Curtii Constitutionale incetarea mandatului de judecator constitutional in cazul lui Valer Dorneanu.

„Pledam in fata Plenului Curtii pentru aplicarea sanctiunii celei mai severe (incetarea mandatului de judecator constitutional), avand in vedere faptele savarsite de presedintele Curtii, domnul judecator Valer Dorneanu: nerespectarea si neaplicarea unei Decizii a Curtii, luarea de pozitie publica si oferirea de consultanta intr-o problema de competenta Curtii si refuzul de a constata incetarea mandatului domnului judecator Petre Lazaroiu”, potrivit sursei citate.

Documentul va fi depus miercuri si in forma fizica la CCR, potrivit anuntului.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: