news

„Zilele portilor deschise” la BNR Timisoara. Expozitie cu obiecte trimise de ambasadele tarilor membre ale UE: o bucata din Zidul Berlinului, naiul lui Ghorghe Zamfir sau o cafetiera inventata in 1933 in Italia

Cu ocazia aniversarii a 143 de ani de la infiintarea Bancii Nationale a Romaniei, sucursala regionala Timis asteapta pe vizitatori la „Zilele portilor deschise”, cu expozitia temporara „Romania si Uniunea Europeana – identitate si valori comune”, unde pot vedea obiecte reprezentative trimise de ambasadele tarilor membre ale Uniunii Europene, dar si poze si documente din istoria BNR, potrivit Timis Online.

Vizitatorii pot vedea aici o copie certificata dupa tratatul de aderare a Romaniei la UE, o bucata din Zidul Berlinului, cocosul galic francez facut la o imprimanta 3D, o talanga din Bulgaria, portelan unguresc Zsolnay sau un nai folosit de maestrul Gheorghe Zamfir.

„Piesa de rezistenta a acestei expozitii este tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Este o copie certificata primita de la Ministerul Afacerilor Externe. Toate ambasadele tarilor membre ale Uniunii Europene ne-au trimis obiecte reprezentative pentru tara lor pentru a le expune aici. Austria, de exemplu, ne-a trimis harta tarii formata din microcipuri. Belgia ne-a trimis benzi desenate. Cei din Bulgaria ne-au trimis o talanga despre care se spune ca alunga spiritele rele. […] Cipru ne-a trimis o amfora, simbol al schimburilor comerciale. Cei din Cehia s-au gandit sa ne trimita doua beri, dar si un pahar de baut bere, facut de o studenta la arhitectura, din cristal de bohemia, care reprezinta o imbinare intre modernitate si traditii […] Germania ce putea sa ne trimita daca nu o bucata din Zidul Berlinului?”, a spus Claudia Buzuriu, de la Biroul de educatie financiara, muzeu si comunicare al BNR Timis.

„Ungaria ne-a trimis un obiect decorativ din portelan Zsolnay, un portelan cu o culoarea verde specifica, produs inca din perioada austro-ungara. Italia ne-a trimis o cafetiera inventata in 1933 de Alfonso Bialetti. Romania a venit cu unul dintre naiurile lui Gheorghe Zamfir si piese din portul traditional banatean”, a mai precizat Claudia Buzuriu.

De asemenea, specialista BNR le-a oferit si un sfat vizitatorilor: in cazul in care gasiti marci pe-acasa, este important sa nu le aruncati. Banca Centrala a Germaniei le schimba pe termen nelimitat.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

2 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

31 de minute ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

2 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

2 ore ago

„Piedone pierde in mod cert Bucurestiul, pierde si Sectorul 5, in proportie de 90%, si iese din politica” – fost ministru PSD

Miron Mitrea, fost ministru PSD, sustine ca Cristian Popescu Piedone nu are nicio sansa sa…

4 ore ago