Zis si facut. Mandachi anunta ca, de maine, cei doi din Sri Lanka pot sa munceasca pentru el. In Harghita le va fi rau in continuare

analize

Suceveanul Stefan Mandachi anunta ca s-au facut deja „pasi concreti” pentru ca muncitorii din Sri Lanka  sa fie adusi la firma sa. Mai este nevoie doar ca acestia doi sa isi dea acordul.

„Deja s-au facut pasi concreti pentru a-i aduce pe baietanii aia doi la mine-n firma. Sper ca maine sa finalizam procedurile. Acum e necesar sa-si doreasca si sa isi dea consimtamantul si cei doi”, afirma Mandachi intr-o ampla postare pe Facebook.

Omul de afaceri este convins ca muncitorii din Sri Lanka vor avea in continuare de suferit daca raman in Harghita. El a explicat de ce a ales sa se implice in acest caz.

„Am aflat destul de tarziu despre Ditrau, la o zi dupa ce era inflamat deja. Am primit un link cu un video in care adunatura de fierti, inflamati de niste ‘speakeri motivationali’ faceau gasca sa sara la bataie. Am crezut ca nu inteleg bine. Primarul bocea, altul se scremea.

Am rezistat cateva secunde, pana m-am prins. Mi s-a umflat o vena de nervi cand am priceput de ce erau ei atat de irascibili. Nu m-a interesat vreun moment limba in care isi urlau nemultumirile (legea e lege pentru toti, dreptul e drept pentru fiecare om, care e liber sa vorbeasca si-n japoneza). Dar filmul de groaza se petrecea in Romania.

Mi-am scuipat in san cand i-am vazut, am facut o postare pe fb la nervi si mi-am vazut in continuare de treaba, iritat la culme. Fara sa-mi pese ca am restaurante in tot Ardealul, (inclusiv in curand in Sfantu Gheorghe). N-am avut niciodata experiente neplacute cu unguri, din contra. Am contracte de milioane de euro cu fabrici din Ungaria si mereu au fost parolisti. Adica, normali. Am fost de multe ori in Ungaria si in toate zonele locuite de minoritari in Romania. Mi-am tradus reclamele in ungureste. Totul ok.) Ba chiar ma jeneaza la ureche cand aud ‘bozgor’ asa ca nu dau apa la moara niciunui patriot din asta care se agita pe tema. Cum exista romani criminali in serie, asa sunt si unguri si srilankezi si americani si neozeelandezi. Dar toti raspund egal in fata legii pe teritoriul Romaniei.

Intr-o juma de ora, aflu cu stupoare din presa c-as fi singurul care vrea sa-i transfere pe stranieri. (Eu credeam ca e concurenta mare intre antreprenorii din Ardeal).

Un torent de mesaje pozitive de peste tot si doar cateva timide injuraturi clasice, ca vreau sa-mi fac reclama etc. Mie oricum imi trebuie oameni la munca, nu prea pricep care-i eroismul meu. Dar nu sri-lankezii m-au activat (desi cand i-am vazut ce frumos vorbeau despre Romania si cat erau de fericiti ca au unde munci, mi s-a umflat vena si mai tare) ci ma dispera rasismul, oriunde si-ar revarsa puroaiele. Inca nu-mi vine sa cred ca scena a avut loc in Romania si sper ca Politia si Parchetul sa se sesizeze urgent.

(…) Boon. Dar daca peste doua luni cei doi srilankezi fac vreo talharie? Eee, sa vezi atunci puhoiul de comentatori sportivi cum sar ca arsi ‘ti-am zis eu ma??? Ti-am zis!’. Evident ca daca vor veni multi imigranti la noi (din cauza ca guvernele noastre au facilitat afluxul si n-au avut o politica minimala de repatriere a romanilor) vor face si infractiuni. Fapte urate. Dar exista Lege. Care se aplica egal si unitar tuturor, indiferent de cat de bronzati sau galbejiti suntem. Legea se aplica OAMENILOR. Punct.

Spre surprinderea mea, deja s-au facut pasi concreti pentru a-i aduce pe baietanii aia doi la mine-n firma. E meritul lui Radu Hossu care e la fel de socat si care se chinuie sa intermedieze transferul. Sper ca maine sa finalizam procedurile. Acum e necesar sa-si doreasca si sa isi dea consimtamantul si cei doi. Ca doar nu decidem noi pentru ei. Au oamenii drepturi depline si putere de decizie.

Ca o parere personala, nu au o viata buna in zona aceea. Chiar daca vor juca teatru autoritatile ca-i primesc inapoi cu flori si busuioc, chiar daca vor face galerie unii insi si-i vor aplauda. Va zice baiatu: speakerii aia motivationali, primarul, preacucernicul parinte, au multi ultrasi. Mai devreme sau mai tarziu se va trezi un fan activ ai stimabililor de mai sus, care sa traverseze pe trotuarul celalalt cand se vor sincroniza cu concetatenii lor srilankezi. Se va gasi un copil inflamat de catre parinti care sa jigneasca. Se va gasi un adolescent care sa-i umileasca indirect si abil ca sa-si impresioneze gagica. Se va gasi un justitiar care sa se sacrifice in numele patriotismului local si care sa-i la la rost ca nu vorbesc bine romana, frantuza sau maghiara. Si atunci sa vedem cum ne priveste Europa. Deocamdata, Europa trebuie sa ia act de valul enorm de toleranta. Asta trebuie sa se retina!

(Ma intreb cum am fi reactionat noi daca doi romani dintr-o comunitate din Italia sau din Spania o pateau la fel? In fine.)

Daca ambasada lor ii retrage (cum se zvoneste), cred ca-i si mai trist pentru ei. De fapt, asta-i cel mai nasol scenariu. Pentru ca nu vor mai putea pleca din Sri Lanka, fiind luati la ochi si de comunitatea lor si de serviciile lor secrete etc. Vor fi suspecti de serviciu.

Eu tare ma tem ca deja ei se gandesc cum sa o tunda in vestul Europei, dar asta-i partea doua. Tot ce-mi doresc e ca cei doi sa nu inteleaga mare lucru din presa si sa fie linistiti in legea si lumea lor”, a scris Mandachi pe Facebook.

Inca un om de afaceri din Iasi a anuntat ca este dispus sa-i angajeze pe cei doi oameni din Sri Lanka. Tiberiu Stoian, fondatorul companiei iesene Exonia, scrie pe Facebook ca se ofera sa-i aduca in fabrica sa pe cei doi muncitori din Sri Lanka, precizand ca nu conteaza „culoarea pielii, limba, sexul sau religia”.

„Noi va vrem! Nu prea am avut timp de citit presa in ultimele zile, dar si cand imi fac ceva timp, ma deprim. Referitor la protestul satenilor din Ditrau, noaptea mintii, greu de crezul ca suntem in 2020! Avand in vedere bunele referinte primite de cei doi muncitori de la Ditrau originari din Sri Lanka de la patronii lor, ma ofer sa ii aduc in echipa Fabricii de Ambalaje EXONIA de la Iasi. Pentru noi calitatea de om de omenie este esentiala! Culoarea pielii, limba, sexul, religia sau statura nu conteaza“, afirma Tiberiu Stoian.

Omul de afaceri este convins ca ambii cetateni din Sri Lanka vor invata rapid ce au de facut la firma sa.

„Chiar daca momentan ei stiu numa’ sa plamadeasca pita, sigur vor invata rapid cum se produc din hartie sacosele personalizate care sper ca vor fi utilizate si la brutaria din Ditrau. Sau nu. Cum as putea avea acces la datele lor de contact?”, scrie omul de afaceri iesean Tiberiu Stoian, care publica si numarul de telefon la care poate fi gasit.

IPJ Harghita a deschis dosar de cercetare penala pentru incitare la ura si discriminare, in scandalul de la Ditrau, judetul Harghita, unde localnicii refuza sa accepte doi cetateni din Sri Lanka.

Aproximativ trei sute de persoane au participat la o intalnire cu primarul, spunandu-si nemultumirile. Unii au explicat ca nu este vorba despre discriminare, reprosurile lor fiind indreptate mai mult spre patronul brutariei, decat spre cei doi straini.

Patronul a transmis o scrisoare in care a explicat ca ii va retrage din productie pe cei doi straini si a cerut scuze localnicilor.

Mai mult despre: ,


Comentarii: