externe

Ziua 200 de razboi. Zelenski: „Multi nu vor uita niciodata ce ii asteapta pe toti musafirii nepoftiti in Ucraina. Luptatorii nostri au distrus peste 2.000 de tancuri inamice, 4.500 de vehicule blindate, peste 1.000 de sisteme de artilerie inamice, 250 de avioane si 200 de elicoptere, aproape 1.000 de drone, 15 nave si ambarcatiuni, mii de alte echipamente ale inamicilor”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a dedicat discursul sau de duminica, din ziua de razboi cu numarul 200, aparatorilor Ucrainei, el multumindu-le tuturor celor din armata, de la infanterie pana la fortele aeriene, fortele navale si serviciile de informatii.

“Este ziua 200 de resistenta. De lupta. Razboiul poporului nostru. Pentru libertate, pentru independenta, pentru dreptul de a fi. In aceste 200 de zile, au reusit multe, dar ce este cel mai important, drept urmare si cel mai dificil, urmeaza. Si vreau sa le dedic acest discurs celor care sunt inainte. Carora le este cel maai greu acum, cand fac cel mai important lucru.

Acestia sunt toti aparatori ai Ucrainei. Toti cei care au rezistat cu curaj timp de 200 de zile, fiind exact motivul pentru care Ucraina rezista. Puternica si de aceea suntem liberi. De nezdrobit si de aceea suntem independenti. Luptatorii noostri, care l-au oprit pe inamic intr-un mod eroic, acum ii imping pe ocupanti in afara catre nord, sud si est. In toate directiile, dar miscandu-se intr-o singura directie – inainte si catre victorie.

200 de zile de rezistenta ucraineana. Aproape 5000 de ore. Aproape 300.000 de minute. Aproape 20 de milioane de secunde. Si tot atatea motive pentru a le spune ‘multumesc’ tuturor celor care au facut asta posibil. De milioane de ori. Sa le spunem ca noi credem in ei, credem in victoria lor”, a spus Zelenski.

El a vorbit despre distrugerile aduse de armata ucraineana invadatorilor rusi si despre zonele aparate si eliberate: “Le multumesc tuturor celor care in 200 de zile au distrus peste 2.000 de tancuri inamice, 4.500 de vehicule blindate, peste 1.000 de sisteme de artilerie inamice, 250 de avioane si 200 de elicoptere, aproape 1.000 de drone, 15 nave si ambarcatiuni, mii de alte echipamente ale inamicilor. Au eliberat sute de orase si sate. Au distrus planurile inamicilor. Au aparat Kievul. Ne-au salvat capitala si astfel ne-au mentinut credinta in victorie. Care au aparat Harkiv, Mikolaiv, Cernihiv, Odesaa, Zaporojie, Dnipro. Au aparat Mariupol si Azovstal. Au eliberat regiunea Kiev, regiunea Jitomir, regiunea Cernihiv, regiunea Sumi. Bucha, Irpin, Borodianka, Vorzel, Hostomel, Makariv, Ohtirka, Sumi. Si acum Balaklia, Izium, Kapiansk.

Toti cei care au eliberat, elibereaza si vor elibera toate teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei. (…) Care au muncit la 200 la suta in aceste 200 de zile”.

“Inamicii au spus ca s-au ratacit, ca merceau la un exercitiu. I-ati invatat multe. Abilitatea de a se imbraca repede si a pleca de pe pamantul nostru si intelegerea faptului ca prin abandonarea echipamentelor si armelor acest lucru se poate face mult mai rapid si mai usor.

Multi nu vor uita niciodata ce ii asteapta pe toti musafirii nepoftiti in Ucraina. Luptatorii nostri.

Astazi, toata lumea observa actiunile noastre in nordul, sudul si estul Ucrainei. Lumea este impresionata. Inamicul este panicat. Ucraina este mandra de voi, crede in voi, se roaga pentru voi si va asteapta.

Calea catre victorie este una dificila. Dar suntem siguri: voi sunteti capabili. Veti ajunge la frontiere, in toate sectiunile. O sa ne vedeti frontierele si o sa vedeti spatele inamicilor. O sa vedeti stralucirea din ochii oamenilor nostri si a calcaielor ocupantilor. Ei le vor numi “gesturi de bunavointa”. Noi o vom numi victorie.

Credem in voi, in cei care si-au facut treaba riscandu-si viata, aparandu-si tara in toate cele 200 de zile, la -15 grade Celsius sau la +35 de grade, la ora 02.00 noaptea sau la 06.00 dimineata, sau intr-o zi normala de luni sau de Ziua Independentei, in ciuda oboselii, tensiunii si pericolului.

Care au fost pregatiti. Care nu acorda atentie zvonurilor si barfelor. Care nu citesc stiri false pe internet, ci scriu istorie in viata reala. Istoria independentei. Istoria victoriei. Istoria Ucrainei. Luptatorii nostri, aparatorii nostri. Pentru noi, voi sunteti categoric prima armata din lume”, a mai spus Zelenski.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un fals guru indian, acuzat ca ar fi inselat mii de oameni cu „leacuri” capabile sa vindece cancerul si COVID

Autoritatile indiene l-au acuzat pe un fals guru, pe nume Baba Ramdev, de conduita penala…

14 minute ago

Presedintele libertarian Javier Milei face minuni in Argentina: inflatia in aceasta tara a scazut de la 300% la doar 11% in doar cateva luni

Argentina a fost, de-a lungul timpului, o tara cu guverne falimentare, colapsuri economice si incapacitate…

44 de minute ago

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a intalnit cu premierul armean Nikol Pasinian, dupa luni de tensiuni intre cele doua parti

Presedintele rus Vladimir Putin a avut miercuri o intrevedere cu premierul armean Nikol Pasinian, a…

59 de minute ago

Presedintele Klaus Iohannis, la decernarea premiilor Distinguished International Leadership: „SUA nu au un aliat mai bun decat Romania”

Presedintele Klaus Iohannis a primit premiul Distinguished International Leadership pentru anul 2024, acordat de Consiliul…

O oră ago