Ziua cea mai neagra pentru Tudorel Toader. 2.500 de procurori i-au transmis un mesaj transant: „NU!”

news

Procurorul general Augustin Lazar a declarat, marti, dupa intalnirea cu reprezentanti ai procurorilor din tara, ca acestia nu si-au insusit propunerile de modificare a legilor justitiei prezentate de ministerul pentru ca afecteaza si lezeaza independenta justitei.

Procurorul general a precizat ca mesajul procurorilor este coerent si ca ministrului Justitiei Tudorel Toader ii vor fi prezentate mai multe argumente in favoarea opiniei exprimate de acestia.

„Avem un mesaj coerent – procurorii nu si-au insusit propunerile prezentate de Ministerul Justitiei pentru ca ele afecteaza si lezeaza independenta justitiei”, a avertizat Augustin Lazar.

O prima obiectie a vizat trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei, despre care Lazar a afirmat ca nu este oportuna, respingand si argumentele conform carora in Franta functioneaza acest sistem.

„Una dintre propunerile contestate este trecerea Inspectiei Judiciare de la CSM la MJ, stiind bine ca ministrul Justitiei este numit politic si ar asigura un control deplin asupra magistratilor. O astfel de situatie a fost inainte de 2004 si ne-am intoarce in timp cam mult si nu este bine. Trebuie sa ne asiguram ca Inspectia Judiciara ramane la CSM, care este garantul independentei justitiei”, a spus el.

De asemenea, procurorii nu sunt de acord cu modul de numire in functiile de conducere la Ministerul Public propus de ministrul Toader.

„Este recomandarea MCV ca numirile la varful Ministerului Public sa fie prin procedura similara conducerii Parchetului ICCJ. Limiteaza posibilitatea CSM de a selecta dintre candidati pe altcineva decat pe cei propusi de ministru. Ar fi o situatie care nu ar favoriza independenta magistratului”, a spus procurorul general.

Potrivit acestuia, procurorii nu sunt de acord nici cu crearea unei directii pentru cercetarea magistratilor.

„Nu a mai auzit nimeni de asa ceva de acum 30-40 de ani. Nu ne putem imagina ca sutele de mii de reclamatii impotriva magistratilor procesate acum la parchetele curtilor de apel (…) ca toate ar trebui sa ajunga la Parchetul General, asa cum era acum 40 de ani. Banui ca aceasta prpopuenere e gandita vadit din exteriorul sistemului (…) ca sa ia obiectul de activitate DNA -ului, care face o munca cu rezultate, si sa faca un experiment oarecare. Nu este in regula”, a adaugat Lazar.

„Colegii mei spera sincer ca aceasta a fost doar o testare a pietii ideilor din Romania si ca aceste idei nu vor fi puse in practica. In cel mai scurt timp, sinteza dezbaterilor celor 2.500 de procurori va fi prezentata ministrului, care asteapta propunerile noastre”, a subliniat Augustin Lazar.

La intalnirea procurorului general cu reprezentantii procurorilor din tara a fost prezenta si sefa DNA Laura Codruta Kovesi. De asemenea au participat si membrii Sectiei pentru procurori a CSM.

Adunarea Generala a procurorilor din DNA a stabilit, luni, prin vot, ca modificarile la legile justitiei in forma actuala reprezinta o forma de presiune asupra activitatii profesionale a procurorilor din Directia Nationala Anticoruptie si au respins cele mai multe dintre propunerile ministrului Tudorel Toader.

Procurorii DNA nu au fost de acord cu trecerea Inspectiei Judiciare in subordinea Ministerului Justitiei, cu modificarile referitoare la raspunderea materiala a judecatorilor si procurorilor, cu infiintarea unei directii speciale pentru cercetarea faptelor comise de magistrati si nici cu instituirea unei varste minime pentru candidatii la INM.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: