Ziua decisiva pentru Justitie: Va forta coalitia penalilor debarcarea lui Kovesi de la DNA? Anunt de ultima ora de la Ministerul Justitiei

news

Ministrul Tudorel Toader a amanat pana miercuri la ora 18.00 prezentarea evaluarii activitatii procurorului general si procurorului-sef al DNA. Initial, conferinta era programata pentru pranz, dar a fost amanata pana la ora 18:00, a anuntat Ministerul Justitiei.

Termenul de doua saptamani dat pe 12 martie de Toader a expirat duminica seara, dar luni ministrul a anuntat ca a “prorogat” pana miercuri anuntul rezultatului evaluarilor.

Ministrul Justitiei a justificat amanarea prin faptul ca timp de doua zile a fost la Bruxelles.

Citeste si: Pregateste coalitia de penali debarcarea lui Kovesi de la DNA? Ministrul Justitiei prezinta astazi evaluarea lui Kovesi si a lui Lazar

Toader s-a intalnit, luni, cu procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi si, in 15 martie, cu procurorul general, Augustin Lazar. Ministrul Justitiei a spus, luni, ca evaluarile activitatii Ministerului Public si DNA au fost facute in termenul stabilit de 14 zile, care s-a implinit duminica seara, dar totusi a amanat cu doua zile anuntarea concluziilor.

„Am facut evaluarile, cele 14 zile s-au implinit chiar de aseara (duminica, n.r.), voi proroga termenul cu doua zile, dat fiind ca am fost la Bruxelles, astazi (luni, n.r.) voi avea o intrevedere cu ambasadorul SUA, voi pleca din nou la Bruxelles. Miercuri, la orele pranzului, voi organiza o conferinta de presa, va voi invita si va voi da toate amanuntele”, a declarat Tudorel Toader.

Dupa intalnirea de la Ministerul Justitiei, Kovesi a declarat ca Tudorel Toader nu i-a cerut demisia, iar ea nu intentioneaza sa demisioneze, deoarece DNA si-a facut treaba.

„Nu mi-a cerut demisia. Nu intentionez sa imi dau demisia, nu am de ce sa imi dau demisia, DNA si-a facut treaba. A fost o discutie despre care nu doresc sa dau foarte multe detalii, veti afla dupa ce se termina aceasta etapa (evaluarea anuntata de ministrul Justitiei, n.r.) „, a precizat procurorul-sef al DNA, dupa intalnirea cu ministrul Justitiei, care a durat mai bine de o ora.

Intrebata daca a actionat corect in cazul anchetei vizand OUG 13, Kovesi a raspuns: „Intotdeauna am actionat corect”.

In 13 martie, ministrul Justitiei afirma ca nu le-a sugerat procurorului general al Romaniei si procurorului-sef al DNA sa isi dea demisia, ci a invocat o institutie care exista in Codul Muncii, precizand ca oricine poate sa isi dea demisia si ca nimeni nu este obligat sa munceasca impotriva vointei lui.

Tudorel Toader a motivat evaluarile prin faptul ca, potrivit Constitutiei, „Ministerul Public isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei”, iar ministrul Justitiei are dreptul si obligatia de a verifica eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor de serviciu de catre procurorul general si procurorul-sef al DNA, potrivit legii privind organizarea judiciara.

Ministrul Justitiei a precizat ca verificarea activitatii procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a procurorului-sef al DNA au fost facute in baza Legii 304/2004, dar a evitat un raspuns privind procurorii pe care ar fi trebuit sa ii desemneze pentru aceste evaluari.

In aceasta s-au pozitionat si principalii lideri ai tarii. Presedintele Klaus Iohannis s-a declarat „foarte multumit” de procurorul general si procurorii sefi ai DNA si DIICOT si a spus ca nu crede ca Toader va cere demisiile lor.

In schimb, premierul Sorin Grindeanu a anuntatt ca are „mare incredere” in Toader.

In ce priveste liderii Parlamentului, Calin Popescu Tariceanu a cerut continuu demisia Laurei Codruta Kovesi.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: