Zona Schengen: DA, pentru Croatia, NU pentru Romania si Bulgaria (Reuters, surse diplomatice)

externe

Austria va impiedica Bulgaria si Romania sa obtina joi aprobarea de a se alatura zonei de libera circulatie a Europei, dar se asteapta ca cele 26 de tari membre sa admita Croatia, transmite agentia Reuters, care citeaza surse diplomatice.

„Croatia se poate astepta la o decizie pozitiva, dar Romania si, mai ales, Buglaria nu vor putea adera inca la Schengen”, a declarat un diplomat UE. „Vor fi lasate pe dinafara cel putin inca o jumatate de an sau un an inainte de a putea reveni asupra problemei.”

Zona Schengen – un pact intre tari pentru eliminarea controalelor la frontiera pentru cei care calatoresc intre teritoriile lor – se numara printre realizarile cele mai importante ale integrarii europene.

Insa, in ultimul deceniu, aceasta a fost supusa din ce in ce mai multor presiuni, deoarece a limitat capacitatea statelor membre de a controla indeaproape migratia si de a depista eficient amenintarile la adresa securitatii.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat la inceputul acestei saptamani ca Viena se opune ca Romania si Bulgaria sa intre in Schengen, un club format din 22 de tari ale Uniunii Europene, precum si Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia.

„Avem nevoie de mai mult timp. In prezent, avem 75.000 de migranti ilegali neinregistrati in Austria – ceea ce inseamna ca au trecut o frontiera externa a UE si au ajuns in Austria. Acest lucru trebuie sa fie rezolvat mai intai”, a declarat el.

Asta in ciuda faptului ca executivul UE, Comisia Europeana, a declarat in repetate randuri ca toate cele trei tari au indeplinit cerintele tehnice necesare care au legatura cu controlul frontierelor, protectia datelor si politicile de vize, printre altele.

O sursa guvernamentala romana a declarat ca Bucurestiul s-a angajat sa obtina o decizie in favoarea extinderii la reuniunea ministrilor de interne de joi de la Bruxelles.

„Austria este complet izolata la nivel european. Nu ne vom opri pana nu vom epuiza toate caile de actiune posibile pe acest subiect”, a declarat sursa citata.

Olanda este alaturi de Austria in opozitia fata de acordarea accesului Bulgariei, Haga invocand preocupari legate de guvernanta si migratie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: