„Andronic dezinformeaza”. Judecatorul Cristi Danilet desfiinteaza noile „dezvaluiri” ale patronului EVZ, preluate pe larg de RTV si Antena 3

news

Judecatorul Cristi Danilet il acuza pe patronul EVZ, Dan Andronic, ca dezinformeaza si calomniaza. Inculpat penal si aflat in razboi cu DNA, Andronic a publicat un text in care sustine ca Danilet a preluat dosare din arhiva SIPA, fostul serviciu secret al Ministerului de Justitie, si le-a predat Monicai Macovei.

Iata ce sustine Andronic, in „dezvaluirile” pe care le-a anuntat inca de saptamana trecuta, din fata DNA. Informatiile au fost preluate cu mare tamtam si de Romania TV si Antena 3.

Screen Shot 2017-05-15 at 12.31.36

Dreptul la replica al lui Cristi Danilet:

„EvZ dezinformeaza azi cu privire la activitatea SIPA. Solicit publicatiei ca in editia de maine sa produca probele care au stat la baza gravelor acuzatii facute, altfel sa isi ceara scuze cititorilor pentru dezinformare si mie pentru calomnia comisa, dupa care sa publice urmatorul drept la replica.

„Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informatie continuta in documentele din Arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiintat SIPA si nu a avut nici o informatie despre magistrati. Jurnalistul Dan Tapalaga nu mai lucra in Ministerul Justitiei cand s-a desfasurat activitatea de inventarierea a arhivei.

In raportul de tara din 2004 Comisia Europeana a criticat existenta unui serviciu secret militarizat in sistemul de justitie.

Imediat dupa preluarea mandatului in decembrie 2004, ministrul Macovei a numit un procuror la conducerea DGPA (fosta SIPA) si a dispus stoparea activitatii de strangere a informatiilor despre magistrati.

Activitatea s-a redus doar la colectarea de informatii vizand sistemul penitenciar.

Noul director general al DGPA a prezentat un raport in comisiile de specialitate ale Parlamentului cu privire la activitatea acestui serviciu.

La sfarsitul anului 2005 ministrul a solicitat Guvernului sa aprobe desfiintarea DGPA, cea ce s-a intamplat la inceputul anului urmator. Este, dupa stiinta mea, singurul caz cand in Romania se desfiinteaza in mod total un serviciu secret. La acea data jurnalistul Dan Tapalaga nu mai lucra in Ministerul Justitiei, unde si-a desfasurat activitatea doar cateva luni in prima parte a anului 2005.

S-a infiintat o comisie de lichidare a acestui serviciu, din care am facut parte in calitate de magistrat si consilier al ministrului justitiei, pentru a urmari operatiunile de preluare a documentatiei. Cu exceptia directorului DGPA, niciun membru nu a venit in contact fizic cu arhiva. Intreg personalul (aproximativ 200 persoane), alcatuit in majoritatea sa din ofiteri de informatii preluati din alte servicii ale statului, inclusiv fosta Securitate, a fost disponibilizat. Toate dosarele, inclusiv notele informative de la cele 10 servicii teritoriale au fost depozitate la sediul central, situat in cladirea Administratiei Nationale a Penitenciarelor, iar incaperea a fost sigilata.

Pe baza ordinului dat de ministrul Macovei, pentru a intocmi un raport destinat opiniei publice despre activitatea fostei SIPA (redenumita DGPA sub ministrul anterior), eu am facut parte si din comisia de inventariere a documentelor din arhiva, alaturi de un coleg procuror. Accesul s-a facut in anul 2007, cu autorizatie emisa potrivit Legii privind protectia informatiilor clasificate si in conditii stricte, fiind interzis sa intram cu aparatura electronica sau cu genti asupra noastra. Nu am cunostinta de existenta vreunor aparate de copiere sau ca materiale din arhiva sa fie depozitate pe alt mediu de stocare decat cel imprimat. S-au completat procese-verbale de desigilare si resigilare cu ocazia celor trei intrari in incinta.

Inventarierea a avut loc doar partial, numai cu privire la tipul de informatii stranse de SIPA, iar raportul nu a mai fost intocmit, caci mandatul Monicai Macovei a fost revocat dupa trei luni de la intrarea Romaniei in UE. Noul ministru Chiuariu a schimbat ordinul lui Macovei si se pare ca alte persoane ar fi continuat aceasta activitate. Nu am cunostinta de niciun raport cu privire la lipsa unor documente din arhiva; de altfel, aceasta lipsa nici nu s-ar fi putut constata din moment ce documentele nu erau inca inventariate, ci erau doar depozitate asa cum au fost trimise de la structurile teritoriale.

Nicio informatie din arhiva SIPA nu a ajuns la ministrul Macovei. Evident nicio astfel de informatie nu a fost folosita in vreun fel de catre membrii comisiei, copierea, stocarea sau dezvaluirea lor constituind infractiuni in tara noastra. Niciun magistrat nu a facut vreo declaratie sau plangere – asa cum il obliga legea statutului – in ultimii 10 ani ca ar fi fost folosite impotriva sa astfel de informatii.

Pe baza documentelor pe care le-am vazut personal (aproximativ 300 de note informative, fara a putea preciza numarul total al lor care se ridica cel putin la cateva mii, datand doar din perioada 2001-2005, restul fiind – asa ni s-a spus – arse din ordinul ministrilor de justitie anteriori), precizez: anterior mandatului Macovei, SIPA/DGPA a cules si informatii privind viata privata a magistratilor si a altor categorii de persoane aflate in contact cu sistemul de justitie. Fiind revoltat ca nimeni nu a fost tras la raspundere vreodata pentru activitatea ilegala a acestui serviciu fata de colegii mei magistrati, am decis sa fac un raport verbal cu privire la activitatea SIPA. Astfel, am adus la cunostinta publicului aceste aspecte, prin relatari constante in presa (Revista22, pesurse.ro, EvZ) si pe blogul personal (aici) facute incepand cu luna mai 2007, in cadrul unei conferinte special organizate in 2008 de catre o asociatie a magistratilor la care au participat si reprezentanti ai unor ambasade, precum si intr-o carte despre coruptia din justitie publicata in anul 2009.

Dezmint orice afirmatii facute publicului cu privire la modificarea, pastrarea sau divulgarea vreunor date sau informatii cu care am intrate in contact. Astfel de afirmatii sunt calomniatoare si voi actiona ca atare. Mai arat ca la momentul documentarii pentru scrierea articolului din EvZ nu am fost contactat de nici un reprezentant al acestei publicatii”, a scris Danilet pe blog.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: