CNN prezinta „9 motive pentru a vizita capitala Romaniei”. „Muzeu fara egal” si „Cea mai frumoasa librarie din Europa”

life

Zilele in care era cunoscut sub numele de „Micul Paris al Estului” pot sa fi trecut de mult, dar asta nu inseamna ca s-au dus si zilele glorie ale Bucurestiului. CNN explica intr-un articol publicat marti de ce merita vizitata capitala Romaniei.

Orasul continua sa se redefineasca, imbinand istoria sa legendara cu o identitate moderna. La prima vedere, arhitectura este ametitoare, dar este o combinatie fascinanta. Intre blocurile de apartamente mohorate din epoca comunista se afla cladiri bizantine, biserici vechi de secole si vile Art Nouveau care au supravietuit cutremurelor, razboiului si comunismului, arata Agerpres.

Priviti mai mai atent una dintre cele mai promitatoare capitale din Uniunea Europeana si veti vedea noi lucruri incantatoare, indeamna autoarea articolului, Marissa Tejada. Exista parcuri urbane, muzee excelente si strazi necosmetizate dar totusi fermecatoare, care serpuiesc prin orasul vechi.

Orasul vechi, intinerit

Bucurestiul este locul in care se intalneau comerciantii si calatorii din secolul al XV-lea. Orasul a supravietuit demolarii a o cincime din oras, ceruta de fostul dictator Nicolae Ceausescu care a vrut sa-si materializeze viziunea asupra unei noi capitale socialiste.

Dupa ce au fost mult timp reduse la rangul unor cladiri de mahala, constructiile din Orasul Vechi sunt restaurate incet. Strazile pietruite inchise traficului au fost transformate intr-una dintre cele mai vii zone de noapte din Europa. Bibliotecile, teatrele, restaurantele si cafenelele adauga si mai mult farmec.

Trecutul princiar al contelui Dracula

Candva resedinta domnitorilor valahi, intre care Vlad Tepes, care a inspirat povestea lui Bram Stoker despre Dracula, Palatul Voievodal Curtea Veche a avut intotdeauna legaturi regale. A fost locul in care au fost incoronati domnitorii romani care s-au succedat. Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche expune obiecte de ceramica si artefacte care au fost gasite printre ruinele sale.

Vastul Palat al Parlamentului

Acest colos arhitectural se bucura de multe recorduri, intre care cea mai grea cladire din lume, cea mai mare cladire din Europa (aproape patru milioane de metri patrati si o mie de camere) si cea de-a doua cea mai mare cladire administrativa din lume (dupa Pentagon). De asemenea, s-a impus la categoriile vastitate si kitsch, dovada a luxului scandalos pe care Ceausescu l-a imaginat pentru sine inainte de a fi rasturnat intr-o lovitura de stat. Cladirea gazduieste Parlamentul tarii si Muzeul National de Arta Contemporana.

Concertele de la Ateneul Roman

O noapte la Ateneul Roman inseamna a te bucura de filarmonica romaneasca George Enescu intr-una dintre cele mai impresionante cladiri din secolul al XIX-lea din Bucuresti. Semanand cu un templu antic grecesc, cu o cupola de 41 de metri inaltime, interiorul sau este o tesatura complicata de frunze de aur, balcoane de marmura si scari largi spiralate. In sala de concerte, o fresca complexa, de 70 de metri lungime si trei metri inaltime, care prezinta istoria Romaniei, este la concurenta cu performanta filarmonicii pentru a castiga atentia publicului.

Frumoasa Biserica Stavropoleos

Construita in secolul al XVIII-lea de calugarul grec Ioanikie Stratonikeas, Biserica Stavropoleos este micuta, linistita si frumoasa. Construita in stil brancovenesc, are o intrare cu complexe sculpturi si coloane. In interior pot fi admirate sculpturi in piatra si lemn si o combinatie de elemente romanesti si bizantine.

Ramasitele „Micului Paris”

Bucurestiul a fost candva cunoscut ca „Micul Paris”, o capitala care a inflorit sub regele Carol, care a importat arhitecti francezi pentru a da orasului sau o atmosfera deosebita. O mare parte din acea lucrare a fost desfigurata de o arhitectura in stil socialist. Cu toate acestea, Calea Victoriei ofera cateva cladiri si monumente elegante din perioada Belle Epoque, scrie CNN amintind de Palatul Cantacuzino, una dintre cele mai extravagante cladiri care acum gazduieste un muzeu dedicat compozitorului roman George Enescu, si de Arcul de Triumf, o replica a monumentului din Paris.

Un muzeu in aer liber

Casele satului romanesc sunt expuse la Muzeului National al Satului Dimitrie Gusti, care se intinde in umbrosul Parc Herastrau. Oaspetii pot vizita circa 300 de cladiri traditionale, inclusiv case taranesti cu acoperisuri abrupte, hambare de piatra, biserici si mori.

Kilometri de parcuri

Bucurestiul este impanzit de parcuri frumoase. Cele mai vechi, proiectate la mijlocul secolului al XIX-lea, sunt Gradinile Cismigiu. Mai exista Parcul Herastrau, de 400 de hectare, care are un teatru in aer liber, precum si zone de recreere publice. Finalizat in 1906, Parcul Carol este considerat cel mai frumos. Aici se afla Mormantul Soldatului Necunoscut, precum si un teatru in aer liber in stilul erei romane, numit Arenele Romane, scrie autoarea articolului.

Cea mai buna librarie din Europa?

Amplasat intr-o cladire frumos restaurata din secolul al XIX-lea, Carturesti Carusel este considerata una dintre cele mai uimitoare librarii din lume. Designul sau minimal impresionant ii face pe vizitatori sa se simta ca intr-un carusel in miscare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: