Liderii PSD reactioneaza sfidator la avertismentul Comisiei Europene. Vor ignora solicitarile: „Programul de guvernare si-a aratat eficienta”

politica

Majorarile de salarii sunt necesare pentru a stopa plecarea tinerilor din Romania, a precizat luni purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre.

„Partidul Social Democrat si-a asumat un set de masuri prevazute in programul de guvernare, care se incadreaza in pragul de deficit de 3% prevazut in Pactul de Stabilitate si Crestere al Uniunii Europene. In viziunea PSD, cresterea salariilor din Romania este absolut necesara pentru a stopa plecarea tinerilor din tara. Daca nu s-ar lua aceste masuri, mediul de afaceri s-ar confrunta cu o lipsa din ce in ce mai accentuata a fortei de munca. Este foarte greu sa convingi un tanar absolvent de facultate sau de scoala profesionala sa ramana in tara, in conditiile in care salariile romanilor sunt de 3-4 ori mai mici decat ale europenilor”, a afirmat Dobre intr-un comunicat de presa.

Potrivit acestuia, programul de guvernare si-a aratat eficienta dupa primul trimestru, cand Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana.

„Cresterea de 5,7% din aceasta perioada este o crestere in termeni reali, care valideaza programul de guvernare si masurile luate in aceasta perioada. In aceste conditii, sugestiile care evoca restrangeri bugetare sau revenirea la politica de austeritate nu sunt deloc justificate. Romania va continua sa indeplineasca promisiunile din programul de guvernare, privind reducerea diferentei dintre salariile romanilor si media europeana. Totodata, amintim faptul ca in mai multe randuri s-au inregistrat diferente mari intre estimarile Comisiei Europene privind deficitul bugetar si datele economice reale. In 2015, aceasta abatere a fost de 2 puncte procentuale, respectiv deficit de 2,8% in estimarea Comisiei, fata de 0,8% deficit inregistrat in mod real. Asadar, privim cu anumite rezerve avertismentele de la Bruxelles care se bazeaza pe astfel de estimari”, a aratat Dobre.

Purtatorul de cuvant al PSD subliniaza ca iesirea abrupta din cadrul obiectivelor pe termen mediu (MTO) s-a produs in timpul guvernarii Ciolos, cand deficitul a crescut de la 0,8% in 2015, la 2,4% in 2016.

„De asemenea, trebuie precizat ca la nivelul Uniunii Europene sunt din ce in ce mai multe state care considera ca restrangerile bugetare pe baza MTO ar avea un caracter cvasi-excesiv, care incurajeaza miscarile euro-sceptice, de genul celor care au condus la decizia Marii Britanii de a iesi din Uniunea Europeana”, a mai aratat Adrian Dobre.

Comisia Europeana a adresat Romaniei un avertisment cu privire la existenta unei abateri semnificative in 2016 de la traiectoria de ajustare in vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu si recomanda Consiliului sa adopte o recomandare prin care sa i se impuna Romaniei sa ia masurile necesare in 2017 in vederea corectarii acestei abateri semnificative, se arata intr-un comunicat al CE.

Executivul comunitar precizeaza ca este prima oara cand se aplica aceasta procedura a cadrului de guvernanta economica al UE. Prin aceasta li se ofera autoritatilor posibilitatea de a lua masuri corective pentru a evita deschiderea unei proceduri aplicabile deficitelor excesive.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: