Liviu Dragnea, reactie nervoasa la adresa DNA si a lui Klaus Iohannis. Liderul PSD este tot mai iritat

news

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a avut, vineri, dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD, o noua pozitie dura fata de DNA si procurori.

„Dumneavoastra aveti impresia ca Romania trebuie sa mearga inainte sau inapoi dupa dorinta lui Klaus Iohannis? Nu! Sistemul de justitie nu trebuie sa se invarta in jurul lui Klaus Iohannis, nici al lui Kovesi, nici al lui Lazar. Nu e vorba ca nu sunt de acord cu presedintele. Sunt niste principii enuntate, vor fi niste texte dezbatute foarte serios. Niciodata nu o sa fiu de acord ca sa dam inainte sau inapoi dupa dorintele unuia sau altuia, care este vremelnic intr-o functie si care este speriat ca ar putea pierde niste parghii”, a declarat presedintele PSD, inrebat fiind daca ministrul Justitiei a adat inapoi in privinta propunerilor sale privind modul de numire a conducerii DNA si Parchetului General.

„Pe de alta parte, nici nu stiu cat e de bine ca niste institutii care sunt implicate masiv in acest domeniu sa-si dea cu parerea sau sa se opuna. Pana la urma legislatia in Romania o face Parlamentul sau Guvernul. Si sper ca Tudorel Toader sa nu dea inapoi, nici nu are de ce sa dea inapoi, banuiesc ca a avut niste argumente serioase cand a facut acele propuneri”, a adaugat Liviu Dragnea.

Intrebat daca a vazut aceste propuneri, premierul Mihai Tudose a negat. „Nu. Inteleg ca au fost ridicate pe site-ul institutiei. Va trebui sa le trimita la avizare, la CSM, deci la dezbaterea publica a inceput, cand se va termina si procesul de avizare va lua sfarsit si dezbaterea publica vom analiza in guvern si domnia sa probabil ca va sintetiza si va veni in guvern cu un proiect”, a spus seful executivului.

Presedintele Iohannis a criticat dur propunerile lui Toader de modificare a legilor justitiei.

„Propunerile prezentate astazi de ministrul Justitiei se constituie intr-un atac asupra statului de drept, independentei si bunei functionari a Justitiei, precum si impotriva luptei anticoruptie.
Romania se afla intr-un moment care ii este favorabil in planul relatiilor internationale, cu precadere in comunitatea europeana. Ar fi in defavoarea tarii noastre ca, dupa toate eforturile depuse pana acum, sa ne intoarcem la vechile practici de a pune presiune asupra justitiei. Acest lucru ar fi in totala contradictie cu angajamentele pe care si le-a luat Romania prin aderarea la Uniunea Europeana si nu ar face decat sa mentina pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare si Verificare.

O parte din masurile anuntate incearca inducerea unei false probleme si acreditarea ideii ca Presedintele Romaniei ar fi factorul politic care trebuie eliminat din procedura de numire in functii de conducere din cadrul sistemului judiciar. In realitate, rapoartele MCV, recomandarile atat ale Comisiei de la Venetia, cat si ale Consiliului consultativ al judecatorilor europeni il indica pe ministrul Justitiei drept elementul prin care se realizeaza influenta politicului in aceste proceduri.

In ultimul deceniu, preocuparea decidentilor politici a fost aceea de a asigura independenta justitiei prin reducerea pana la eliminare a rolului ministrului Justitiei in cadrul procedurilor de numire in functii de conducere din cadrul sistemului judiciar, in paralel cu sporirea treptata a rolului CSM. Propunerile de astazi urmaresc intarirea rolului ministrului Justitiei si diminuarea rolului CSM in privinta gestionarii carierei magistratilor, de fapt, slabirea justitiei”, se arata intr-un comunicat al Presedintiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: