Magistratii din CSM i-au pus la punct pe parlamentarii din comisia de ancheta. Degeaba insista sa o cheme pe Kovesi la audieri

news

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a raspuns solicitarii procurorului-sef DNA referitor la prezenta in comisia parlamentara de ancheta, aratandu-i acesteia cadrul normativ in vigoare, urmand ca Laura Codruta Kovesi sa decida daca se prezinta sau nu, au declarat pentru Mediafax surse din CSM.

Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii au declarat ca solicitarea Laurei Codruta Kovesi referitoare la prezenta in comisia parlamentara de ancheta a fost primita la CSM in urma cu o saptamana, iar Consiliul a si raspuns, precizand cadrul normativ aflat in vigoare si faptul ca membrii CSM nu pot sa spuna nimanui daca sa se duca sau nu la o audiere.

Astfel, CSM i-a comunicat procurorului-sef DNA ca exista hotarari de plen prin care s-a apreciat ca un magistrat nu trebuie sa se prezinte in astfel de comisii pentru ca ar incalca principiul separatiei puterilor in stat, ca sunt si doua decizii ale Curtii Constitutionale, iar, avand in vedere toate aceste lucruri, Kovesi urmeaza sa aprecieze daca va merge sau nu, potrivit sursei citate. Surse din cadrul CSM au mai aratat ca, potrivit legislatiei in vigoare, nu exista o norma legislativa prin care Laura Codruta Kovesi sa fie obligata sa se prezinte in fata unei astfel de comisii de audiere, decizia Curtii Constitutionale nefiind in vigoare, nefiind publicata in Monitorul Oficial si nici motivata, prin urmare nu poate fi luata in considerare.

Procurorul-sef DNA a declarat, intr-un interviu, ca a solicitat un punct de vedere de la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a vedea daca un procuror sau judecator este obligat sa dea explicatii in Parlament.

Pana acum, Laura Codruta Kovesi a refuzat de trei ori sa se prezinte pentru audiere in comisia parlamentara de ancheta

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, in iunie, contestatia facuta de 82 de deputati PNL si USR privind modificarea Regulamentului Camerei Deputatilor si a stabilit ca sefii de institutii publice, cum ar fi presedintele ICCJ, al CSM sau procurorul general, trebuie sa se prezinte la comisii.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,


loading...

Comentarii: