Parlamentarii vor sa-si DUBLEZE salariile. Iata cat au muncit in ultimele 5 luni: 39 de zile

news

Senatorii si deputatii au lucrat in plen un total de 316 ore in prima sesiune parlamentara din acest an, echivalentul a 39 de zile la un program normal de 8 ore, si au lasat restante peste 700 de proiecte si initiative legislative, potrivit datelor de pe site-ul Camerei Deputatilor si al Senatului.

Prima sesiune parlamentara din anul 2015 a inceput in luna februarie si s-a incheiat la finalul lunii iunie. In aceste cinci luni, deputatii si senatorii au lucrat in plen un total de 316 ore. La un program mediu de 8 ore pe zi, cum au majoritatea bugetarilor, ar insemna ca senatorii si deputatii au petrecut doar 39 de zile, din ultima jumatate de an, pentru dezbaterea si votarea proiectelor legislative. O parte a acestui timp a fost petrecut insa de senatori si deputati pentru declaratii politice si adresarea de intrebari si interpelari membrilor Guvernului. Alte 17 ore au fost lucrate de senatori si deputati in 11 sedinte de plen reunit.

Senatorii au fost mult mai harnici decat colegii lor din Camera Deputatilor. Desi au lucrat in mai putine sedinte de plen, au strans mai multe ore de dezbateri. Astfel, senatorii au participat, de la inceputul anului, la 58 de sedinte de plen, totalizand aproape 157 de ore de activitate (19 zile de munca la un program de 8 ore), in timp ce deputatii au lucrat doar 142 de ore in plen (mai putin de 18 zile de munca la un program de 8 ore) in 62 de sedinte, se arata intr-o analiza realizata de Mediafax.

Cu toate acestea, parlamentarii au de gand sa isi dubleze salariile. In urma cu cateva zile, deputatul Daniel Fenechiu a marturisit ca exista, de cateva luni, zvonul potrivit caruia lefurile alesilor vor fi dublate. Astfel, ele vor ajunge cel mai probabil din sesiunea parlamentara urmatoare, adica din septembrie, la 9.000 de lei.

„Inca din momentul in care au aparut primele informatii despre noua Lege a salarizarii bugetare, s-a discutat despre faptul ca, urmare a acestei majorari de lefuri in sistemul public, printre beneficiari vor fi si parlamentarii. Sumele avansate la data respectiva, cand a fost lansat in zona de discutii, fiind presedintele Romaniei – undeva la 20.000, iar parlamentarii – undeva la 13-14.000, extrem de aproape de ministri.

Ulterior, pe parcursul trecerii timpului, n-au mai existat foarte multe informatii despre aceste majorari pana in momentul in care a aparut ordonanta de urgenta prin care au fost majorate salariile la primii 48 de oameni in stat.

La acea data, circula printre parlamentari informatia ca s-au modificat intr-o oarecare masura datele problemei, ca parlamentarii nu vor mai primi indemnizatii la nivelul ministrilor, indemnizatia parlamentarilor urmand sa fie circa 9.000 de lei net, urmand ca aceasta majorare sa se aplice de la 1 septembrie.

Nu am nicio indoiala ca, in urmatoarea sesiune parlamentara, odata cu Legea salarizarii in sistemul public, vor fi majorate toate indemnizatiile. Deci nu am niciun dubiu ca vor fi marite si lefurile parlamentarilor”, a declarat Daniel Fenechiu.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: