Peste 3.000 de romani au fost BATUTI de politisti in ultimii ani. Politia: „Este EXAGERAT numarul”

news

Politistii se poarta abuziv si chiar lovesc fara drept aproape o mie de persoane pe an. Estimarea este facuta de o organizatie neguvernamentala pe baza plangerilor depuse de victime, informeaza Digi24.

Totusi, oficial nu exista date concrete pentru ca multi renunta la ideea de a merge in instanta. Exista si exceptii. Unui roman batut de politisti in Capitala i s-a facut dreptate la CEDO, dupa ce s-a judecat cu Politia, in tara, aproape un deceniu.

Serban Marinescu isi cauta de noua ani dreptatea in instantele din Romania. Ii acuza pe trei politisti de la sectia 22 din Capitala ca in 2007 l-ar fi batut crunt, dupa ce s-ar fi certat cu un taximetrist.

„M-au imobilizat, mi-au pus mana la spate, m-au bagat in hol si m-au batut. Da, bataie serioasa, cu pumni si cu picioare. M-au batut 10 minute iar apoi m-au legat cu catusele de scara si m-au lasat acolo”, isi aminteste Serban Marinescu, victima.

Cu certificatul medico legal, poze de la incident si martori, barbatul a fost plimbat prin salile de tribunal din tara ani la randul.

„In 2015 cand am ajuns pentru a patra oara in instanta, instanta a constatat ca fapta abuziva s-a prescris pentru ca ea a avut loc in 2007 insa fapta de privare de liberatate inca nu s-a prescris”, spune Nicoleta Popescu avocat.

In mod neasteptat, dupa ce si-a cautat dreptatea la CEDO a venit si verdictul prin care statul roman a fost obligat sa-i plateasca tanarului batut 7.500 de euro despagubiri.

„In 2013 am decis pentru ca erau 6 ani de la momentul evenimentului sa ne adresam Curtii Europene pentru Drepturile Omului. Am depus o plangere la Curtea Europeana, care surprinzator a fost solutionata inainte sa se finalizeze dosarul in faza instantelor nationale”, adauga avocatul Nicoleta Popescu.

Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale spun ca vorbim de un adevarat fenomen in care politistii isi depasesc atributiile. Statisticile arata ca in medie peste o mie de persoane sunt agresate de politisti in fiecare an. In 2013 si in 2014 ar fi fost chiar 3.000 de victime, doar ca putini au rabdare sa astepte ani de zile un verdict.

„Foarte putini insa recurg la modalitatea legala de a-si cauta dreptatea, adica fac plangeri. Foarte multi renunta, nu imediat, pentru ca atunci cand vin la noi sunt hotarati sa faca plangere pentru ca au suferit dar renunta din diverse motive”, spune Maria Nicoleta Andreescu, director ONG.

De cealalta parte, politistii spun ca aceste estimari sunt exagerate. Recunosc totusi ca dar fenomenul exista.

„Avem o infractiune, se numeste purtare abuziva. Avem politisti care au fost destituiti din functia publica si condamnati chiar si cu amenda penala. Sanctiunea este destituirea din functia publica. Avem politisti destituiti pentru loviri, pentru purtare abuziva”, afirma Dumitru Coarna, lider sindicat SNPPC.

In Capitala, cele mai multe astfel de incidente au avut loc in Centrul Vechi. Au fost depuse plangeri si in urma protestelor de strada, in care jandarmii au fost acuzati de violente.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: