Procuror experimentat, ingrozit de efectele deciziei CCR. Dosare de omor sunt imposibil de finalizat

news

Seful Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov si al Asociatiei Procurorilor din Brasov, Claudiu Sandu, a explicat in cadrul dezbaterii „Blitzkriegul penalilor”, organizata de Frontline Club Bucharest, care este impactul asupra activitatii procurorilor al deciziei CCR care le-a interzis colaborarea cu SRI. Numeroase dosare de omoruri, infractiuni cu violenta sau macro-criminalitate economica au de suferit, nu numai cele de coruptie.

„Decizia CCR a plecat de la premisa corecta ca statul sa investeasca si sa puna la dispozitia Justitiei mijloace de supraveghere tehnica, dar in sensul acesta nu s-a facut nimic. Nu exista niciun fel de tehnica functionala la dispozitia parchetelor clasice. Mandatele sunt puse in aplicare doar prin Directia de operatiuni speciale (DOS), unde lucreaza politisti angajati MAI cu subordonarea de rigoare. Nu exista in parchete angajati care sa se ocupe de asa ceva si nu se face niciun demers in sensul acesta”, a spus Sandu, citat de ziare.com.

Iar colaborarea cu DOS e in limita posibilitatilor. „Orice solicitare se loveste initial de un refuz, pentru ca oamenii sunt suprasolicitati. Cred ca investigam cam 10% din faptele care ar trebui investigate prin masuri tehnice. Restul e investigat fie mai putin, fie deloc. Infractiunile comise cu violenta sunt prioritare, dar sunt alte fapte pentru care nu exista resursa. Daca ai nevoie de verificarea in teren a unor informatii, raspunsul vine intre 3 si 6 luni, ceea ce inseamna pierderea momentului operativ. La Parchetul Tribunalului nu s-a mai facut un filaj de vreo 2-3 ani”, a mai aratat procurorul.

Si nu e vorba doar despre cazuri de coruptie. Este vorba despre infractiuni comise cu violenta, inclusiv omoruri, despre macro-criminalitatea economica, cum ar fi evaziunea fiscala si spalarea de bani.

In timpul colaborarii cu SRI, lucrurile mergeau altfel: „am gasit o victima a unui omor, de exemplu, la fata locului a ajuns o echipa formata din procuror, politist si criminalist, dupa primele verificari am ajuns la concluzia ca avem un suspect si un numar de telefon, am emis o ordonanta de localizare si interceptare a numarului pentru 48 de ore, am dat ordonanta in lucru la SRI. Intreaga noapte cineva de acolo mi-a comunicat informatii despre localizarea acelui numar, asa ca dimineata am putut sa ridicam suspectul si sa-l aducem la audieri. In activitatea oricarui parchet asemenea situatii sunt multiple”.

Iar resursa umana si baza materiala de care beneficia parchetul in colaborarea cu SRI nu au fost inlocuite.

Claudiu Sandu infirma cateogric ca vreodata ar fi primit vreun ordin de la SRI sau ar fi auzit despre vreun asemenea ordin primit de un coleg: „colaborarea era foarte distanta, nu au fost niciodata implicati in activitatea parchetelor. Era o activitate profesionista, duceam mandatele, ei ne raspundeau in timp scurt, dupa cum solicitam. Au fost situatii in care la solicitarea noastra au stat zile si nopti pana cand am identificat autorul”.

Si cel mai grav este ca acum s-a sarit in extrema cealalta. SRI este complet retras in cazarma si nici macar informatii nu mai furnizeaza: „nu mai exista nicio colaborare, nu mai primim informari, cel putin de la 1 ianuarie 2018, in privinta niciunei fapte. Mi se pare o greseala pentru ca rolul unui serviciu de informatii este sa prezinte Justitiei informatiile despre savarsirea unei fapte de natura penala”, a mai aratat Claudiu Sandu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: