PSD a ajuns la fundul sacului. Si-au respins in Parlament propriul proiect de constructie a peste 500 de crese. Ce explicatii au liderii PSD

politica

Parlamentarii coalitiei de guvernare au respins propunerea legislativa prin care Guvernul ar fi obligat ca, incepand din 2017, intr-o perioada de 4 ani, sa finanteze cu 175 milioane de euro, din fonduri bugetare, constructia a 554 de crese in toata tara.

Programului National „Crese pentru copiii Romaniei” a fost respins in Camera Deputatilor chiar de catre initiatori, adica parlamentarii de la PSD si ALDE, conform EuropaFM.

Documentul prevedea ca guvernul va construi, in urmatorii 4 ani, 554 de crese in intreaga tara, cu bani de la bugetul de stat. Costurile se ridicau la 775 de milioane de lei.

Deputatii PNL, Florin Roman si Dumitru Oprea s-au plans ca proiectul respins de colegii de la putere a fost lansat, anul trecut, doar pentru ca era campanie electorala.

Deputatii PSD, Simona Oprescu si Nicolae Bacalbasa au explicat ca guvernul nu va renunta la construirea creselor, dar pentru a pune in practica un astfel de proiect va incerca sa atraga fonduri europene.

Proiectul respins de parlamentarii puterii prevedea ca numarul creselor era stabilit in functie de numarul de locuitori. Astfel, in localitatile cu 10.000-15.000 de locuitori, guvernul urma sa construiasca cel putin o cresa, iar in orasele mari, cu peste 300.000 de locuitori, cate 10 crese.

Comisia de specialitate a votat un raport de respingere a proiectului, desi acesta fusese promovat in legislatura trecuta cu sprijinul majoritatii PSD-UNPR, conform Profit.ro

Proiectul a fost respins miercuri de si de plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional al Parlamentului, desi fusese adoptat in iunie anul trecut de senatori. Opozitia a calificat atitudinea coalitiei guevrnamentale drept una pur electorala, pentru ca a sustinut anumite proiecte inainte de alegeri, iar acum, avand propriul guvern, este nevoita sa le respinga, argumentand neasigurarea surselor de finantare in proiect. De altfel, doar parlamentarii opozitiei au fost cei care au votat in favoarea proiectului.

Parlamentarii PSD si din fostul UNPR au initiat si sustinut in legislatura trecuta propunerea legislativa prin care cresele ar fi trebuit construite in fiecare localitate cu peste 10.000 de locuitori, pretul unei singure crese fiind estimat la 1,4 milioane lei. Majoritatea senatorilor si deputatilor PSD sustineau, in proiectul de lege, derularea Programului National “Crese pentru Copiii Romaniei”, argumentand ca locurile in crese si gradinite sunt insuficiente, iar parintii care doresc sa revina in campul muncii dupa concediul legal de crestere a copilului sunt nevoiti sa apeleze la serviciile neprofesionalizate si nefiscalizate furnizate de bone sau la crese particulare mai scumpe.

Constructia tuturor creselor ar trebui finalizata in patru ani, incepand din acest an, terenurile necesare urmand a fi puse la dispozitie de catre autoritatile locale. Membrii comisiei de specialitate din Camera Deputatilor au aprobat, insa, un raport nefavorabil la proiectul de lege, care va fi transmis spre aprobare plenului Camerei Deputatilor. Deputatii din comisie au tinut cont de parerea Guvernului Grindeanu, care, printr-un secretar de stat din Ministerul Muncii, a aratat ca nu sustine proiectul.

Purtatorul de cuvant al PSD, Adrian Dobre, a precizat, intr-un comunicat de presa, ca PSD a respins proiectul de lege care prevedea constructia a 554 de crese deoarece Guvernul va construi de cinci ori mai multe crese si gradinite.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,


loading...

Comentarii: