Seful PSD, extrem de nervos dupa ce Laura Codruta Kovesi a indraznit sa-l dea pe Tudorel pe mana CSM in cazul Belina. Il ataca din nou pe Iohannis

politica

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat, miercuri, noi atacuri la adresa DNA. De data aceasta el este iritat ca Laura Codruta Kovesi a indraznit sa sesizeze CSM in legatura cu afirmatiile lui Tudorel Toader privind ancheta DNA in cazul Belina.

„Culmea e ca oricine altcineva din acest sistem de justitie si din cei care lucreaza in niste institutii respectabile de presa isi permit sa spuna orice, isi permit sa ceara condamnarea unora, eliberarea altora, pedepsirea unor judecatori care au indraznit sa dea o alta decizie, sa certe procurori si magistrati, sa spuna orice.

In schimb, ministrul Justitiei n-are voie sa raspunda la o intrebare. Cu ce a impietat mersul Justitiei? Noi discutam despre asta sau despre abuzurile care au inceput sa fie scoase la iveala? Astea sunt marile intrebari si pentru presedintele Romaniei intre doua deplasari super importante: despre ce se intampla cu procurorii care fac abuzuri, care santajeaza si preseaza sau obtin niste denunturi mincinoase, despre scandalul de la Inspectia Judiciara, despre discutiile care au fost in CSM, despre incercarea in CSM de a decapita Inspectia Judiciara. Astea cred ca sunt marile intrebari, nu o o virgula din discursul presedintelui sau niste cuvinte pe care le interpretam nu stiu cum”, a declarat Dragnea la Palatul Parlamentului.

Liderul PSD a mai spus ca „se duce cu gandul” la o lovitura de stat, dat fiind ca DNA a venit penru a treia oara la guvern.

„Totusi, incep multi oameni sa puna intrebarea: cineva care castiga alegerile are voie sa faca un guvern sau nu? Sau tot aceleasi forte care hotarau inainte, daca nu vin niste oameni care le convin lor, fac in asa fel incat sa dispara, sa fie un guvern care de fapt sa nu exprime dorinta legitima a cetatenilor si a parlamentului, ci sa urmareasca niste interese care nu sunt transparente?”, a mai declarat Dragnea.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca afirmatiile ministrului Justitiei, Tudorel Toader, referitoare la dosarul „Belina” sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar.

„In cursul zilei de 26 septembrie 2017, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a facut o serie de consideratii de natura juridica, in contextul unor intrebari ale reprezentantilor mass-media despre o cauza aflata in lucru la procurorii DNA, cunoscuta drept ‘dosarul Belina’. Astfel, ministrul Justitiei a afirmat, intre altele, ca legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorii, ci judecatorii de contencios administrativ”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Potrivit DNA, declaratiile ministrului Justitiei cu privire la o ancheta penala in curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezinta o forma de imixtiune in activitatea procurorilor.

„Sub acest aspect, procurorul sef al DNA a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii sa analizeze daca aceste afirmatii sunt de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar, intrucat, prin declaratiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justitiei a indus ideea (…) ca activitatea procurorilor nu se desfasoara in limitele cadrului legal”, se precizeaza in comunicat.

In sustinerea cererii adresate CSM, procurorul sef al DNA apreciaza ca „exprimarea publica a unui punct de vedere trebuie, in mod obligatoriu, sa respecte principiul responsabilitatii, deontologia profesionala si buna credinta”.

„Acreditarea ideii ca procurorii DNA nu investigheaza fapte ce reprezinta incalcari ale legii penale este de natura sa afecteze increderea opiniei publice in activitatea desfasurata de DNA. Preluarea afirmatiilor si de catre alte publicatii a contribuit la amplificarea acestor consecinte, cu afectarea independentei intregului sistem judiciar si manipularea opiniei publice”, a sustinut Kovesi.

Referitor la problema de drept invocata in declaratiile ministrului Justitiei, DNA arata ca a fost transata in mod definitiv de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a stabilit ca fapta ministrului care promoveaza o hotarare de guvern avand ca obiect trecerea in mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului intr-o alta forma de proprietate publica, producand un avantaj patrimonial unei societati comerciale, constituie infractiunea de abuz in serviciu.

„In ceea ce priveste decizia Curtii Constitutionale a Romaniei nr. 68 din 27 februarie 2017, precizam ca aceasta este aplicabila unor acte normative de nivelul legilor si ordonantelor de urgenta si nu actelor administrative emise prin hotarari de guvern”, se mai mentioneaza in comunicatul DNA.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat marti ca legalitatea unei hotarari de guvern este verificata de judecatorul specializat in contencios administrativ si nu de catre procuror.

„De principiu, hotararile de guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, in ierarhia actelor normative. Hotararile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. In aceasta ipoteza, ca e hotarare de guvern, ca este un ordin de ministru, verificarea legalitatii actelor normative infralegale se realizeaza de catre instanta de contencios administrativ. Stiti ca multe hotarari de guvern au fost atacate la instantele de contencios administrativ, spre a se verifica de catre judecator legalitatea unui act normativ inferior legii. Prin urmare, in opinia mea, legalitatea unei hotarari de guvern nu o verifica procurorul, ci o verifica judecatorul specializat in contencios administrativ”, a spus Toader, intrebat cum comenteaza decizia DNA de a ancheta emiterea unei hotarari de guvern in dosarul „Belina”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: