1.730 de militari ucraineni de la Azovstal s-au predat pana acum, anunta Rusia. Comandantii raman pana la capat

externe

Ministerul Apararii rus a anuntat joi ca, in total, 1.730 de militari ucraineni, care se aflau baricadati in reteaua de tuneluri a combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, s-au predat incepand de luni, relateaza France Presse si EFE, citate de Agerpres.

„In cursul ultimelor 24 de ore, 771 de combatanti ai regimentului nationalist Azov au iesit din otelaria Asovstal din Mariupol. In total, din 16 mai pana in prezent, 1.730 de combatanti, intre care 80 raniti, au fost luati prizonieri”, a indicat ministerul rus intr-un comunicat.

Totodata, ministerul a difuzat o inregistrare video care arata militari ucraineni parasind combinatul siderurgic si sunt perchezitionati de catre soldati rusi inainte de a se urca in autobuze. Dintre ucraineni, mai multi pot fi vazuti mergand cu greu, sprijinindu-se pe bete si carje sau fiind ajutati de alti camarazi, iar unii au bandaje pe brat, la ochi sau la picioare.

„Toti cei care au nevoie de tratament spitalicesc primesc asistenta in institutii medicale” in localitatea Novoazovsk – aflata sub controlul Rusiei in autoproclamata republica populara Donetk – si in orasul Donetk, capitala regiunii, a indicat purtatorul de cuvant al Ministerului rus al Apararii, Igor Konasenkov, citat de EFE.

Rusia nu a indicat cati aparatori mai sunt inca in otelarie dupa trei zile de „predare”, asa cum numeste Moscova plecarea soldatilor din Azovstal, sau „evacuare”, asa cum o considera Kievul, care nu a mai dat detalii despre operatiune de marti dimineata din cauza sensibilitatii procesului de negociere.

Citeste si: Comandantul rezistentei de la Azovstal refuza sa se predea: „Moartea va veni oricum. Cand un razboinic moare protejandu-si tara, personal consider ca este o moarte demna”

Acesti militari se retrasesera de mai multe saptamani in galeriile subterane ale imensului combinat siderurgic Azovstal, devenind un simbol international al rezistentei in fata ofensivei ruse declansate la 24 februarie.

Miercuri, dupa ce 959 de militari se predasera deja, liderul separatist prorus din Donetk, Denis Pusilin, afirmase ca, initial, erau „peste 2.000 de persoane” in otelarie. El a precizat ca niciun comandant de top inca nu se predase.

Autoritatile ucrainene vor sa organizeze un schimb de prizonieri de razboi, dar autoritatile ruse au indicat in repetate randuri ca ii considera pe unii dintre acesti soldati drept combatanti neonazisti si nu s-au exprimat inca public asupra posibilitatii unui schimb, care intampina rezistenta in Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus) si din partea separatistilor prorusi din Donbas. Unii deputati rusi cer judecarea lor si chiar condamnarea la moarte a „criminalilor de razboi”, asa cum ii numesc pe membrii Batalionului Azov.

Potrivit lui Denis Pusilin, de acum revine „tribunalului” sa decida soarta acestor „criminali de razboi” si „nationalisti”.

Portul strategic Mariupol unde se afla situat combinatul siderurgic Azovstal a fost in totalitate devastat de lupte.

In acelasi timp, Rusia a inclus pe lista persoanelor date in urmarire interna pe doi comandanti ai Batalionului Azov – Serghei Veliciko si Konstantin Nemicev – pentru o presupusa tentativa de ucidere a cel putin opt soldati rusi in regiunea ucraineana Harkov, potrivit Interfax si EFE.

Fisele lor personale apar pe lista Ministerului rus de Interne cu persoanele date in cautare generala „in legatura cu un dosar penal”.

Potrivit Comitetului de ancheta rus, cei doi membri ai Batalionului Azov – regiment pe care parchetul rus a cerut sa fie declarat drept organizatie terorista si pe care Moscova il califica drept ‘nazist’- ar fi implicati intr-un atentat asupra vietii a cel putin opt soldati rusi in regiunea Harkov, in sudul Ucrainei. Cei doi au fost inculpati in lipsa de catre Moscova, noteaza EFE.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: