10 august. Raportul desecretizat a devenit public, iata ce a incercat sa ascunda Carmen Dan. Informari de la serviciile secrete care aratau ca NU sunt riscuri la adresa securitatii nationale

news

Digi24 a prezentat, joi, fragmente din raportul desecretizat privind evenimentele grave din 10 august 2018. Jurnalistii de la Digi24 mentioneaza ca au la dispozitie raportul integral.

Documentul contine 20 de pagini de raport la care se adauga si informari de la serviciile secrete, acestea fiind cele care ramasesera confidentiale.

In raport se afirma ca Jandarmeria a monitorizat inca din iunie 2018 pregatirea protestelor. Principala sursa de informare pentru Jandarmerie a fost mediul virtual, in special Facebook.

„Din aceste documente aflam ca Jandarmeria a monitorizat inca din iunie 2018 pregatirea protestelor, ca retelele sociale au reprezentat o sursa importanta de informare, de acolo au fost stranse mai multe postari care indicau, in opinia Jandarmeriei, ca protestul risca sa escaladeze, dar care au justificat amploarea pregatirilor fortelor de ordine”, a anuntat Digi24.

Foarte important, informarile primite de la serviciile secrete nu indicau riscuri la adresa securitatii nationale. Desi SRI informeaza, pe baza monitorizarii postarilor de pe Facebook, ca sunt persoane care indeamna la violenta, nu exista riscuri majore.

„In ciuda acestor postari sporadice pe retelele de socializare, nu exista riscuri prevazute in legea securitatii nationale”, a subliniat SRI.

„Datele primite de la partenerii institutionali nu au indicat o situatie generatoare a unei crize de ordine publica, care prin complexitate, amploare si intensitate sa ameninte sau sa puna in pericol viata si sanatatea populatiei, stabilitatea politica, economica ori sociala, ordinea si valorile constitutionale sau indeplinierea obligatiilor internationale ale statului”, se arata in raport.

Un alt aspect important este ca raportul mentioneaza „situatii punctuale in care nu s-a justificat folosirea fortei impotriva protestatarilor pasnici”.

Raportul contine o prezentare a detaliu a interventiei jandarmilor, o derulare a actiunilor pe ore si minute. Documentul mentioneaza ca au fost adusi jandarmi din judetele Constanta, Prahova si Olt.

 

Mai mult despre: ,

Comentarii: