11 argumente juridice ca politistii au comis un abuz impotriva soferului anti-PSD: „Este imperios necesar sa dispuneti clasarea dosarului penal”

news

Un  jurist din Iasi, Vladimir Maftei, demonstreaza intr-o petitie adresata sefului Politiei Romane ca dosarul penal deschis impotriva lui Razvan Stefanescu nu are obiect si solicita clasarea acestuia.

Maftei ofera 11 argumente juridice prin care desfiinteaza acuzatiile politistilor la adresa soferului din Suedia.

”Din spirit civic, respect pentru institutiile statului cat si pentru drepturile omului, va rog sa clasati de urgenta dosarul penal, remiterea permisului de conducere cat si a placutelor de inmatriculare numitului Razvan Stefanescu, luand in considerare urmatoarele argumente:

1. In cadrul UE, libera circulatie este un drept fundamental ce nu poate fi ingradit.

2. Va rog sa accesati site-ul Agentiei de transport din Suedia – „Transportstyrelsen”, al carei site oficial este www.transportstyrelsen.se

La ramura https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Om-registreringsskylt/Allmant-om-personlig-skylt/Regler-for-att-aga-en-personlig-skylt/ se mentioneaza ca alte tari nu au acelasi sistem cu numere preferentiale si se recomanda de a fi utilizate numerele normale in afara granitelor suedeze. Nu se mentioneaza nicio interdictie, se face doar o recomandare. Tot aici, Agentia de transport suedeza face referire ca atunci cand conducatorul auto decide sa foloseasca numerele preferentiale in afara statului suedez, trebuie sa se asigure ca are in masina si numerele normale cat si marcajul in certificatul de inregistrare al autoturismului potrivit caruia titularul are numere preferentiale. Razvan Stefanescu si-a indeplinit ambele obligatii.

3. Pentru deplina legalitate a circulatiei pe teritoriul Romaniei a vehiculelor inmatriculate in strainatate, trebuie respectate cerintele art. 82 alin. 2 din OUG 195/2002. In acest sens, sunt aplicabile normele juridice ale Conventiei de la Viena de la 8 noiembrie 1968, ratificata de Romania prin Decretul nr. 318/1980. In cadrul acestei Conventii, atat Suedia cat si Romania sunt state semnatare.

4. Referitor la punctul „3”, Conventia de la Viena din 1968 a fost revizuita in anul 2016 printr-un amendament la paragraful 1 ale anexei 2, depus de catre guvernul belgian in anul 2014, prin care se creeaza posibilitatea ca numarul de inmatriculare sa fie compus numai din litere.

5. Conventia de la Viena din 1968 se aplica in integralitate, asa cum a fost revizuita in anul 2016. Romania nu a formulat in termenul legal de 12 luni „rezerve” si nici nu a intreprins actiunea de a informa celelalte state-cosemnatare ca nu isi asuma aplicarea in dreptul intern a amendamentului depus de catre guvernul belgian in anul 2014.

6. Potrivit art. 11 din Constitutia Romaniei, „Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte.” Pe de alta parte, Conventia de la Viena din 1969 privind dreptul tratatelor stipuleaza ca orice tratat leaga partile si trebuie executat de catre acestea cu buna-credinta.

7. Conventia de la Viena din 1969 privind dreptul tratatelor prevede ca “o parte nu poate invoca dispozitiile dreptului sau intern pentru a justifica neexecutarea unui tratat”.

8. Luand in considerare ca Suedia a integrat un sistem cu numere de inmatriculare preferentiale formate numai din litere, inseamna o respectare deplina a normelor juridice ale Conventiei de la Viena din 1968. Asadar, autoturismele cu numere preferentiale formate numai din litere inmatriculate in strainatate au drept de libera circulatie inclusiv in Romania.

9. Daca Razvan Stefanescu ar fi comis o ilegalitate privind numerele de inmatriculare, inca de la Vama Nadlac nu i s-ar fi permis intrarea pe teritoriul Romaniei.

10. Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii prevazute la art. 334 alin. 4 Cod penal intrucat Razvan Stefanescu si-a indeplinit obligatiile prevazute la punctul „2”. Pe de alta parte, avand in vedere ca infractiunea prev. la art. 334 alin. 4 C. pen. este in stransa legatura cu respectarea prevederilor Conventiei de la Viena din 1968, utilizarea unui numar de inmatriculare preferential din alt stat format numai din litere nu va crea posibilitatea de a se retine infractiunea mai sus-mentionata.

11. In urma considerentelor anterioare, este imperios necesar sa dispuneti in cel mai scurt timp clasarea dosarului penal, remiterea permisului de conducere si a placutelor de inmatriculare numitului Razvan Stefanescu, fiind aplicabil art. 16 alin. 1 lit. a C.p.p intrucat fapta penala nu exista.”

Mai mult despre: , ,

Comentarii: