12 state participa la Summitul Initiativei celor Trei Mari care incepe miercuri la Palatul Cotroceni. Ce decizii se vor adopta

news

Presedintele Klaus Iohannis gazduieste, miercuri, la Palatul Cotroceni, cea de-a VIII-a editie a Summitului Initiativei celor Trei Mari (I3M).

In marja summitului I3M, va avea loc, joi, la Palatul Parlamentului, cea de-a V-a editie a Forumului de Afaceri al Initiativei.

Surse politice au precizat ca la summitul de la Bucuresti vor fi adoptate decizii importante privind consolidarea si diversificarea instrumentelor financiare ale Initiativei si privind directiile viitoare de actiune pentru dezvoltarea interconectarilor transfrontaliere in domeniul infrastructurii de transporturi, energie si digitalizare.

Potrivit surselor politice, citate de Agerpres, intre obiectivele si rezultatele vizate la summit se numara: dezvoltarea Forumului de Afaceri, sustinerea crearii unui Fond de Inovare al Initiativei, sustinerea crearii unui nou Fond de Investitii, axat pe proiectele de interconectare, cu accent pe energie si digital, stimularea atragerii de investitii si dezvoltarii de parteneriate de tip public-privat, actualizarea listei proiectelor prioritare strategice, extinderea Initiativei, inclusiv prin redefinirea relatiei I3M cu vecinatatea sa, in contextul razboiului de agresiune impotriva Ucrainei – Grecia urmand sa devina al 13-lea stat participant, iar Ucraina si Republicii Moldova – state asociate. Intre obiective se numara si includerea in premiera, la initiativa Romaniei, a subiectului securitatii cibernetice pe agenda summitului, precum si in declaratia comuna care va fi adoptata, cat si catalizarea interesului actorilor internationali majori, inclusiv institutiile financiare internationale, pentru proiectele strategice ale Initiativei.

Romania este primul dintre statele participante la Initiativa celor Trei Mari care gazduieste pentru a doua oara un summit al Initiativei, dupa cel gazduit de presedintele Iohannis la Bucuresti, in septembrie 2018. Fondul de Investitii infiintat dupa summitul gazduit de Romania in 2018 a investit deja in cinci proiecte din mai multe tari, inclusiv din Romania valoarea cumulata a acestora ajungand la 6 miliarde de euro. Proiectele romanesti sunt: Cargounit – platforma investitionala in sectorul de transport/achizitie locomotive etc.; Energy – platforma investitionala in sectorul energetic/investitii in parcuri eoliene, hidrocentrale, parcuri fotovoltaice; R. Power Renewables – productie energie fotovoltaica.

La summit vor fi prezente cele 12 state participante – Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia – dintre care noua vor fi reprezentate la nivel de sef de stat, unul la nivel de premier, unul la nivel de vice-premier si unul la nivel de sef al Parlamentului. Totodata, vor fi o serie de invitati speciali, dintre care Grecia (care va deveni la summit al 13-lea stat participant la I3M), Republica Moldova si Ucraina (care vor deveni state participante asociate la I3M), care vor fi reprezentate de sefii de stat (Ucraina, in format online).

De asemenea, partenerii strategici ai Initiativei – SUA, Comisia Europeana, Germania – vor fi reprezentati la summit. Din partea SUA va participa reprezentantul special al presedintelui SUA pentru clima si asistentul secretarului de stat pentru energie, John Kerry.

La summit vor fi prezenti si presedintele BERD, vicepresedintele BEI si reprezentanti ai OCDE. Mesaje vor transmite premierul Japoniei, directorul general al FMI si directorul general pentru operatii al Bancii Mondiale.

Conform programului, la summit va avea loc o sesiune plenara, va fi adoptata o declaratie comuna si va fi organizata o conferinta de presa la care vor participa presedintii Romaniei, Poloniei si Lituaniei – gazda summitului din 2024 – si prim-ministrul Croatiei. De asemenea, seful statului roman va oferi sefilor de delegatii un dineu.

In marja reuniunii, presedintele Klaus Iohannis va avea o serie de consultari bilaterale cu sefi de delegatii participante.

Initiativa celor Trei Mari a fost conceputa ca o platforma politica flexibila si informala, la nivel prezidential, cuprinzand cele 12 state membre ale UE situate intre Marea Adriatica, Marea Baltica si Marea Neagra – Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: