16 morti in urma atacului Rusiei asupra mall-ului. Rusia a folosit rachete Kh-22 lansate de bombardiere cu raza lunga de actiune Tu-22 din regiunea Kursk

externe

Bilantul mortilor in urma atacului cu racheta al fortelor ruse asupra unui centru comercial din Kremenciuk a crescut la 16 morti si 59 raniti, conform informatiilor furnizate de seful serviciilor de urgenta ucrainene, transmite marti AFP, citata de Agerpres.

„La ora actuala avem cunostinta de 16 morti si 59 de raniti, dintre care 25 se afla in spital. Informatiile sunt in curs de actualizare”, a anuntat pe Telegram Serghii Kruk in noaptea de luni spre marti.

Echipajele de interventie se concentreaza in principal pe „salvare, indepartarea daramaturilor si stingerea incendiului”, potrivit sursei citate. Serghii Kruk a adaugat ca „toate echipele de interventie lucreaza in mod intens” iar activitatea „va continua 24 de ore din 24”.

„Vreau sa insist din nou: nu ignorati raidurile aeriene!” a avertizat seful serviciilor de urgenta ucrainene.

„Atacul rusesc de astazi asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai nerusinate acte de terorism din istoria Europei. Un oras pasnic, un centru comercial obisnuit cu femei, copii, civili obisnuiti”, a spus Volodimir Zelenski intr-o inregistrare video pe Telegram. Potrivit acestuia, o mie de persoane se aflau in interiorul cladirii, dar „multi oameni au reusit sa iasa”.

„Doar niste teroristi absolut nebuni ar putea lovi un astfel de obiectiv cu rachete si ei nu ar trebui sa isi afle locul pe Pamant”, a continuat presedintele Ucrainei, care a vorbit de un „atac calculat”.

Potrivit presedintelui ucrainean, operatiunile de salvare sunt inca in desfasurare si „pierderile umane ar putea fi importante” dupa ce, in urma atacului, un incendiu a izbucnit pe o suprafata de 10.000 de metri patrati.

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, mallul a fost lovit de rachete antinava Kh-22 lansate de bombardiere cu raza lunga de actiune Tu-22 din regiunea Kursk situata pe teritoriul Rusiei.

„Atacul cu rachete asupra Kremenciuk a lovit un loc aglomerat care nu are nicio legatura cu ostilitatile”, a reactionat pe Facebook Vitali Maletski, primarul orasului.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a lansat pe Twitter un apel catre sustinatorii externi ai Kievului pentru a furniza mai multe arme grele si pentru a impune sanctiuni suplimentare Rusiei.

Ambasadoarea americana in Ucraina, Bridget Brink, a asigurat pe Facebook ca „lumea va cere socoteala Kremlinului pentru atrocitatile sale din Ucraina”.

De asemenea, intr-un comunicat de presa al ministerului de externe de la Paris,”Franta condamna atacul rusesc cu rachete care a lovit un supermarket din Kremenciuk, in Ucraina”, soldat cu morti si cativa zeci de raniti.”Prin bombardarea fara discernamant a civililor si a infrastructurii civile peste tot in Ucraina, Rusia continua incalcarile ingrozitoare ale dreptului international umanitar”.”Rusia va trebui sa raspunda pentru aceste acte. Franta sprijina lupta impotriva impunitatii in Ucraina”, a continuat Quai d’Orsay.

Mai mult despre: ,

Comentarii: