200 de miliarde euro confiscate de la rusi. Europa vrea sa-i foloseasca pentru a plati reconstructia Ucrainei

externe

Uniunea Europeana este tot mai aproape de a propune un plan detaliat privind modul in care sa foloseasca activele rusesti inghetate pentru a plati pentru reconstructia Ucrainei, a declarat un oficial de rang inalt pentru CNBC.

UE a confirmat ca exista peste 200 de miliarde de euro si alte 20 de miliarde de euro in active din intregul bloc care apartin bancii centrale rusesti si, respectiv, unor persoane fizice rusesti. Aceste active au fost inghetate de autoritatile europene in urma invaziei Rusiei in Ucraina pentru a sanctiona Kremlinul pentru agresiunea sa.

„Am avut discutii destul de lungi despre [cum sa folosim aceste active pentru a plati pentru reconstructia Ucrainei]”, a declarat pentru CNBC suedezul Anders Ahnlid, care prezideaza discutiile dintre cele 27 de state membre ale UE pe aceasta tema.

„Si suntem acum, sper, in pozitia de a prezenta in curand idei despre cum sa folosim cel putin veniturile din aceste active imobilizate”, a spus Ahnlid.

Problema este foarte tehnica, complexa din punct de vedere juridic si dificila din punct de vedere politic.

UE a fost categorica in privinta faptului ca Rusia trebuie sa plateasca pentru daunele si durerea pe care le creeaza in Ucraina. Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat in februarie pentru CNBC ca ar fi „de neconceput” ca acest lucru sa nu se intample.

Von der Leyen a declarat ca ideea este sa fie creata o structura care sa gestioneze fondurile inghetate, sa le investeasca, apoi sa dea veniturile Ucrainei.

Ea a adaugat atunci ca aceste fonduri ar trebui sa fie destinate eforturilor de reconstructie, odata ce razboiul se va incheia si vor fi ridicate sanctiunile asupra activelor inghetate.

Deocamdata, oficialii se concentreaza asupra primului pas – utilizarea veniturilor din activele bancii centrale rusesti – deoarece considera ca aceasta ar fi cea mai usoara modalitate de a evita problemele juridice.

„Cred ca ceea ce este important este sa se confirme ca [exista] peste 200 de miliarde de euro din aceste active, iar apoi trebuie sa stii cat din aceasta suma este in numerar, cat este in alte tipuri de active si apoi, desigur, [pe cat] poti conta”, a declarat Ahnlid.

„Daca aveti 100 de miliarde [de euro] si obtineti un randament de 3%, obtineti cifra a ceea ce ar da in termeni de disponibilitate pentru reconstructie pe an”, a adaugat el.

Economistii sunt de acord ca exista o sansa ca UE sa reuseasca sa utilizeze veniturile din activele bancii centrale rusesti intr-un mod legal.

„Acest lucru ar putea functiona din punct de vedere legal, desi [nu] va fi un hotarator din punct de vedere financiar”, a declarat Jacob Kirkegaard, cercetator senior la Peterson Institute for International Economics.

Banca Mondiala, Comisia Europeana, Natiunile Unite si guvernul ucrainean au declarat in martie ca costul total al reconstructiei in Ucraina a ajuns la 441 de miliarde de dolari.

Dar razboiul continua, iar pierderile continue de vieti omenesti si de infrastructura continua sa creasca factura. Un exemplu este recenta distrugere a barajului Nova Kahovka, care a provocat noi daune ecologice, sociale si economice. Banca Mondiala inca evalueaza costul total.

„Daca ar trebui sa se intreprinda vreo actiune de acest fel, aceasta ar trebui sa fie luata in tandem cu parteneri precum Statele Unite, Marea Britanie, Japonia, Elvetia si alte tari”, a declarat Ahnlid despre avansarea utilizarii veniturilor din activele inghetate ale Rusiei pentru a contribui la reconstructia Ucrainei.

In luna mai, Statele Unite au aprobat transferul catre Ucraina a activelor confiscate de la un oligarh rus afectat de sanctiuni. Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat la acea vreme ca acesta a fost primul transfer de fonduri rusesti confiscate, dar „nu va fi ultimul”, potrivit Reuters.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: