24 de ONG-uri cer demiterea lui Budai pentru „hartuire sexuala”. Prima reactie a ministrului Muncii: „Familia ma sustine”

politica

24 de ONG-uri au dat publicitatii o scrisoare deschisa adresata lui Marcel Ciolacu prin care cer ca ministrul Muncii, Marius Budai, sa fie demis in urma acuzatiilor lansate de mai multe colege de partid ca le-a „hartuit sexual”, noaptea, in timp ce era in stare de ebrietate. Budai neaga acesta acuzatii.

„Este neadevarat si fals. Nu am cum sa fac asa ceva. Nu exista sa nu respect femeile. Nu a fost usor, dar familia ma sustine. Ca sot, om de stanga si ministru, am promovat masuri care sa vina in sprijinul femeilor care vor sa devina mame”, a declarat Budai pentru Libertatea la o saptamana de la izbucnirea scandalului.

Intre timp, 24 de ONG-uri solicita ca Budai sa fie demis si condamnarea publica din partea PSD a tuturor formelor de violenta indreptata impotriva femeilor si fetelor. ONG-urile sustin ca derapajele ministrului Budai, care este ministrul muncii si al solidaritatii sociale, „sunt profund incompatibile cu functia detinuta”.

„Prin aceasta scrisoare va solicitam sa tratati cu responsabilitate informatiile referitoare la acuzatiile de acte de hartuire sexuala, comise de actualul ministru al muncii si solidaritatii sociale si membru al PSD, domnul Marius Budai”, arata organizatiile

De asemenea, organizatiile vor ratificarea Conventiei pentru eliminarea violentei si a hartuirii din lumea muncii.

„Nu plecati de la premisa ca faptele nu au fost comise daca victimele nu au facut un pas in fata”, ii transmit ONG-urile lui Ciolacu.

Potrivit Barometrului violentei de gen din 2022, violenta este un fenomen subraportat, deoarece victimele au nevoie de sprijin pentru a face sesizari oficiale.

„Violenta impotriva femeilor din Romania are loc in fiecare zi, insa multe dintre victime nu reclama faptele de violenta ca urmare a neincrederii ca autoritatile le pot ajuta si a rusinii ca au trecut printr-o astfel de trauma”, se arata in documentul citat. De multe ori, femeile care indraznesc sa vorbeasca, subliniaza reprezentantii civile, devin tinta barbatilor.

„Li se spune ca exagereaza sau ca li s-a parut, ca a fost doar o gluma sau ca vor atentie. In schimb, agresorilor li se gasesc scuze pentru comportamentul lor – poate ca au baut alcool sau au fost provocati”, se arata in scrisoarea deschisa.

„Reactiile publice din partea conducerii Partidului Social Democrat alimenteaza prejudecatile existente in societatea romaneasca despre victimele violentei sexuale, iar tacerea pe acest subiect din partea altor reprezentanti ai partidului descurajeaza reclamarea violentei de gen… Aveti datoria sa va asumati decizii incomode politic pentru a va asigura ca drepturile femeilor sunt respectate si pentru ca aceste prevederi sa nu ramana doar pe hartie”, sustin reprezentantii ONG-urilor.

Citeste si: Ciolacu, reactie nervoasa cand a fost intrebat despre cazul Budai: „Vedeti-va de… Care victima? Aveti vreo vendeta personala cu domnul Budai?” – Video

Scrisoarea deschisa este sustinuta de Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor, de Coalitia pentru Egalitate de Gen si de grupul „ONG-uri pentru cetatean”. Printre ONG-urile semnatare se numara: Centrul Filia, Asociatia Front, Centrul pentru Inovare Publica, Funky Citizens, Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen, Expert Forum si Active Watch.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: