externe

Rusia avertizeaza din nou asupra cresterii riscurilor de confruntare nucleara cu Statele Unite

Riscurile unei confruntari militare directe intre cele doua puteri nucleare, Rusia si Statele Unite, sunt in crestere constanta, informeaza marti agentia de presa TASS, citand un inalt diplomat rus, informeaza Reuters, citata de Agerpres.

Vladimir Yermakov, directorul Departamentului pentru neproliferarea nucleara din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat ca Washingtonul intensifica aceste riscuri prin comportamentul sau fata de Moscova.

De la inceputul invaziei in Ucraina, Moscova a emis in mod regulat acuzatii la adresa SUA si a ceea ce ea numeste „Occidentul colectiv” pentru cresterea riscurilor unui razboi nuclear, retorica menita sa descurajeze aliatii Kievului.

„Daca Statele Unite continua sa urmeze cursul actual de confruntare cu Rusia, cu mizele crescand constant pe punctul de a aluneca intr-un conflict armat direct, atunci soarta START (tratatul privind armele nucleare) poate fi o concluzie de la sine inteleasa”, a spus Yermakov.

SUA au comunicat Rusiei in martie ca vor inceta schimbul de date despre fortele sale nucleare dupa refuzul Moscovei de a face acest lucru, ca raspuns la suspendarea participarii Rusiei la tratatul New START.

Yermakov nu a oferit detalii despre presupusa abordare inclinata spre confruntare a SUA in fragmentele din interviul acordat TASS date publicitatii.

„Cea mai acuta amenintare de astazi este asociata… cu pericolul escaladarii nucleare ca urmare a unei confruntari militare directe intre puterile nucleare”, a spus Yermakov.”Si aceste riscuri, spre cel mai profund regret, cresc constant.”

Moscova si Beijingul vor evalua potentiala implicare a Occidentului in extinderea globala a sistemului antiracheta al SUA, care „submineaza in mod clar stabilitatea strategica”, a adaugat el.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Lovitura de start si la campionatul european de fotbal rezervat persoanelor fara adapost

Echipele formate din persoane defavorizate din opt natiuni au inceput sa concureze luni in turneul…

4 ore ago

Un album inregistrat de trupa Wu-Tang Clan, intr-un singur exemplar, expus la Muzeul de Arta Veche si Noua din Tasmania. Melodiile pot fi lansate abia in anul 2103

In interiorul unei cutii din argint sculptata manual, expusa intr-un muzeu australian se afla cel…

4 ore ago

Ana Birchall va candida la Presedintia Romaniei. Ea a avut pozitii dure fata de Gabriela Firea si Florin Iordache dupa ce a fost exclusa din PSD

Ana Birchall, fost ministru PSD al Justitiei, isi va depune candidatura la Presedintia Romaniei, au…

8 ore ago

Cel putin 10 morti si zeci de disparuti in urma a doua naufragii in Mediterana

Cel putin 10 persoane au murit si alte zeci sunt date disparute dupa doua naufragii…

4 ore ago