Politia din Hong Kong a confiscat o statuie in cadrul unei anchete privind „incitarea la subversiune”

externe

Politia din Hong Kong a confiscat, vineri un exponat pe care il considera o incitare la subversiune, presa raportand ca este o statuie care comemoreaza represiunea din Piata Tiananmen de la Beijing impotriva protestatarilor pentru democratie in 1989, potrivit Reuters.

Mass-media a raportat ca exponatul, numit Stalpul Rusinii, este o statuie de opt metri inaltime care infatiseaza zeci de cadavre rupte si rasucite, care simbolizeaza protestatarii ucisi in represiunea din Piata Tiananmen si in jurul sau de acum mai bine de trei decenii.

Politia nu a oferit detalii despre exponatul pe care a spus ca l-a confiscat in cartierul Yuen Long din fosta colonie britanica.

„Departamentul de Securitate Nationala… a efectuat perchezitii in aceasta dimineata. A fost confiscata o proba legata de un caz de `incitare la subversiune`”, a declarat politia intr-un comunicat.

Politia nu a anuntat cine ar fi urmat sa foloseasca statuia, care era pastrata intr-un depozit, pentru a incita la subversiune.

Confiscarea are loc cu cateva saptamani inainte de comemorarea din 4 iunie a represiunii din Piata Tiananmen. In mod traditional, Hong Kong a organizat cele mai mari privegheri anuale din lume.

Reprimarea este tabu in restul Chinei, iar priveghiul din Hong Kong, in mod traditional intr-un parc al orasului, a fost interzis incepand cu 2020, aparent din cauza restrictiilor legate de coronavirus.

Stalpul Rusinii, creat din doua tone de cupru a fost expus pentru prima data la o comemorare in 1997, in acelasi an in care Marea Britanie a predat orasul inapoi Chinei.
In 2021, Universitatea din Hong Kong a demontat si a indepartat statuia „pe baza consilierii juridice externe si a evaluarii riscurilor in interesul universitatii”. De atunci, a fost pastrat intr-un container de marfa pe un teren detinut de universitate.

Sculptorul danez Jens Galschiot, care a creat lucrarea, a spus ca nu a fost informat despre confiscarea acesteia de catre politie. „Este scandalos. Aceasta este sculptura mea si nimeni nu m-a consultat sau informat despre nimic”, a spus el.

Un purtator de cuvant al Biroului de Securitate din Hong Kong a declarat sambata ca „unele organizatii au incercat sa deruteze publicul, sa ceara returnarea dovezilor relevante sub pretextul libertatii artistice si sa condamne in mod nerezonabil si sa calomneze cu rautate” actiunile legitime ale politiei.

Declaratia nu a mentionat organizatiile.

Nu se stie daca privegherea din Piata Tiananmen va avea loc anul acesta. Autoritatile au anuntat saptamana aceasta ca sectiuni ale Parcului Victoria, unde se desfasoara de obicei evenimentul, vor fi inchise pentru intretinere.

Organizatorul priveghiului, Alianta din Hong Kong, a fost desfiintat in 2021, dupa ce liderii sai au fost arestati si acuzati de „incitare la subversiune” in temeiul unei legi de securitate nationala impusa de China in 2020, dupa proteste antiguvernamentale.

Autoritatile au folosit legea pentru a restrange activitatile pro-democratie din Hong Kong si aproximativ 250 de persoane, inclusiv politicieni din opozitie, avocati si jurnalisti, au fost arestate pentru presupuse infractiuni privind securitatea nationala.

Autoritatile spun ca mentin ordinea necesara pentru prosperitatea centrului financiar.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: