3 din 4 producatori rusi afectati de sanctiunile occidentale, potrivit unui studiu

externe

otel

Trei din patru producatori rusi au fost afectati in mod negativ de sanctiunile occidentale in ultimul an, potrivit unui sondaj realizat in randul a aproape 2.000 de companii rusesti, citat joi de cotidianul de afaceri Vedomosti, scrie The Moskow Times.

Saptezeci si sapte la suta dintre companiile producatoare afectate de sanctiuni au declarat ca impactul a fost negativ, potrivit sondajului realizat de Scoala Superioara de Economie (HSE) cu sediul la Moscova.

Celelalte 23% au declarat ca sanctiunile le-au afectat pozitiv afacerile.

In general, s-a constatat ca sanctiunile impuse in urma invaziei Rusiei in Ucraina in februarie 2022 au afectat in total 65% dintre intreprinderile de productie intervievate.

Producatorii afectati au citat drept probleme cheie cresterea preturilor la materiile prime pe piata interna, reducerea importurilor de bunuri si servicii, probleme logistice si probleme legate de importul si intretinerea echipamentelor.

Sanctiunile occidentale au fost resimtite cel mai acut in industria metalurgica, farmaceutica, electrotehnica, auto, chimica, a cauciucului si a plasticului din Rusia, intre 70-80% dintre companiile din aceste sectoare declarand ca resimt impactul sanctiunilor.

Cu toate acestea, producatorii de produse chimice, de inginerie electrica, de masini si echipamente si de inginerie in domeniul transporturilor au declarat ca sanctiunile le-au permis sa patrunda pe noi piete.

Companiile cu legaturi internationale si cele care se bazeaza pe importuri au fost mai predispuse sa raporteze impactul negativ al sanctiunilor, in timp ce exportatorii in general au declarat ca au beneficiat de sanctiuni.

Vedomosti a precizat ca 47% dintre directorii intervievati au raportat un impact „in general pozitiv sau cel putin neutru” al sanctiunilor.

Mai mult de un sfert dintre respondenti (28%) au declarat ca au reusit sa profite de noi oportunitati, marindu-si cota pe pietele existente, gasind altele noi si atragand personal calificat.

Unele dintre cele mai frecvente reactii la sanctiunile occidentale au inclus trecerea la noi furnizori straini si interni, reducerea costurilor, intrarea pe noi piete, dezvoltarea de noi produse si tehnologii la nivel intern si reorganizarea managementului si a logisticii.

„Este nevoie de mult timp pentru a gasi tehnologii complexe alternative”, a declarat directorul de politica economica al HSE, Yury Simachev.

Pentru raportul sau, HSE a intervievat directori de top din 1.860 de companii mici, mijlocii si mari de productie din 71 de regiuni rusesti, potrivit Vedomosti.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: