„3 pasi foarte simpli prin care PSD va darama de acum sistemul de justitie”. Anuntul unui senator USR

news

Senatorul USR Vlad Alexandrescu descrie intr-o postare pe Facebook planul PSD de a „darama sistemul de justitie” dupa ce presedintele Iohannis a fost nevoit sa promulge ultima dintre legile justitiei.

„De acum, toate tunurile sunt pregatite sa traga asupra sistemului judiciar pana ce acesta va ceda puterii politice”, scrie Alexandrescu.

Iata postarea senatorului USR:

„Cum va fi daramat sistemul de justitie:

Ieri a fost promulgata Legea 303/2004, a treia si ultima lege promulgata din legile justitiei. Acum 3 zile Guvernul a adoptat o OUG pentru operationalizarea sectiei de investigare a infractiunilor comise de magistrati.

De acum, toate tunurile sunt pregatite sa traga asupra sistemului judiciar pana ce acesta va ceda puterii politice. Si vor realiza acest lucru in 3 pasi foarte simpli:

1. Legea promulgata astazi, L303/2004, va permite tuturor magistratilor cu 20 de ani vechime, indiferent de varsta sa se pensioneze. Mai mult, vorbim de o pensie mult mai mare decat salariul, magistratii care au ajuns la varful carierei fiind platiti mult mai bine daca aleg sa se retraga, decat sa profeseze in continuare.

Cati vor pleca? Pentru a ne face o idee, o treime din toti judecatorii si procurorii vor putea pleca din sistem. Daca vorbim de Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde sunt judecate cazurile de coruptie ale celor mai puternici politicieni, peste jumatate dintre magistrati ar putea pleca. Asta ar insemna ca foarte multe procese (da, inclusiv cel al lui Dragnea si al altor politicieni) sa fie (din nou) luate de la inceput datorita schimbarii componentei completelor de judecatori.

Cati judecatori vor alege calea aceasta? Imposibil de stiut, dar tentatia va fi foarte mare, mai ales cand se exercita asemenea presiuni asupra magistratilor.

2. Sectia de investigare a infractiunilor din justitie

Noul SIPA, cum i se mai spune, se va ocupa de toate infractiunile comise de magistrati. Alaturi de Inspectia Judiciara, care depune deja o munca asidua, sectia nou infiintata va contribui la intimidarea si inlaturarea magistratilor care nu raspund la ordinele politice. De multe ori nici nu va fi nevoie de masuri foarte drastice pentru indepartarea celor inconfortabili, atata timp cat exista varianta mult mai usoara a pensionarii.

3. Inlocuirea magistratilor

Sub pretextul unei penurii uriase de magistrati din sistem, foarte probabil, puterea va incepe sa umple golurile din sistem cu oamenii lor. Vor schimba legea pentru a permite oricarei persoane cu diploma in drept, indiferent de experienta ori capacitati, sa devina magistrat. Examene de forma, selectare prin interviuri, sistemul de justitie se va schimba radical, incat sa fie alcatuit din oameni docili, dar recunoscatori puterii ca i-a instalat pe acele scaune.

PSD-ALDE mai au la dispozitie doi ani pentru a duce acest plan pana la capat. Sansele sunt intr-adevar de partea lor, dar chiar si cu o majoritate parlamentara disciplinata, le-a luat peste 10 luni de zile pentru ca legile justitiei sa intre in vigoare. USR va lupta in continuare pentru ca planul lor sa nu se desavarseasca, dar este nevoie si de ajutorul vostru, al intregii societati civile sa contribuie prin orice mod posibil.

Numai printr-un efort comun avem o sansa sa-i oprim!”, a scris Alexandrescu pe Facebook.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Potrivit unui comunicat transmis de Administratia Prezidentiala, seful statului solicita coalitiei majoritare reluarea de urgenta a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justitiei, prin consultari reale cu profesionistii din domeniu si preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislatia la standardele Comisiei de la Venetia si subliniaza ca modificarile aduse cadrului legal existent in materie judiciara reprezinta „un regres pentru democratia din Romania, pericol semnalat si de partenerii nostri europeni, de Comisia Europeana si de GRECO”.

„Presedintele a avertizat, in repetate randuri, ca o serie de modificari aduse Legii nr. 303/2004, precum noile conditii de pensionare ale magistratilor, modalitatile de numire sau revocare a procurorilor cu functii de conducere si extinderea prerogativelor ministrului justitiei, relativizarea unor standarde profesionale, introducerea unor criterii subiective – exclusive ori determinante in evaluarea magistratilor -, slabirea independentei procurorilor in realizarea rolului lor constitutional, modificarea conditiilor de raspundere a magistratilor, au un impact negativ direct asupra actului de justitie si asupra calitatii acestuia”, precizeaza Administratia Prezidentiala.

In comunicat se mai mentioneaza ca, la solicitarea Presedintelui Romaniei si a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Comisia de la Venetia a formulat o opinie preliminara asupra legilor justitiei, care se va regasi si in documentul final din luna octombrie si in care se precizeaza ca numeroase prevederi sunt neconforme cu standardele de democratie si statul de drept. In plus, in scopul adoptarii unui act normativ coerent si a unei legiferari responsabile, presedintele Romaniei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si partidele de opozitie au formulat, in decursul ultimului an, noua sesizari de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile acestei legi de o importanta cruciala pentru bunul mers al justitiei.

De asemenea, presedintele Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea acestor modificari, iar in data de 25 septembrie, Curtea Constitutionala a respins si ultima sesizare de neconstitutionalitate, situatie in care actul normativ urmeaza sa intre in vigoare ca urmare a promulgarii, mentioneaza sursa citata.

Seful statului precizeaza ca „spre deosebire de celelalte doua legi ale justitiei deja promulgate, in lipsa unor dispozitii tranzitorii care sa permita etapizarea aplicarii noii conceptii a legiuitorului privind accederea in profesie, respectiv incetarea activitatii de judecator sau procuror, aplicarea imediata a dispozitiilor din cuprinsul Legii 303/2004 risca sa puna in pericol stabilitatea si buna functionare a sistemului judiciar, prin blocarea activitatii instantelor si parchetelor”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: