SUA ar trebui sa fie pregatite sa descurajeze nuclear atat Rusia, cat si China in urmatorul deceniu – oficial american

externe

Statele Unite ar trebui sa fie pregatite sa descurajeze simultan atat Rusia, cat si China in urmatorul deceniu, a declarat Directorul Administratiei Nationale de Securitate Nucleara a SUA, Jill Hruby, in cadrul Summitului privind descurajarea nucleara 2024 carea are loc la Washington in prioada 31 ianuarie – 2 februarie, relateaza Tass.

Potrivit ei, Rusia a dat dovada de un „comportament destabilizator”, inclusiv prin desfasurarea armelor sale nucleare tactice in Belarus, si a „respins cu vehementa dialogul privind controlul armamentului cu Statele Unite”, a mai spus ea.

„In plus, China continua sa isi modernizeze si sa isi extinda arsenalul nuclear intr-un ritm rapid, introducand in acelasi timp tehnologii avansate, cum ar fi viteza hipersonica si noile tehnologii cu dubla utilizare. Ca urmare, atat Comandamentul Strategic al SUA, cat si Comisia bipartizana pentru Pozitia Strategica sunt clare – trebuie sa fim pregatiti sa descurajam doua puteri nucleare aproape egale in decurs de un deceniu”, a declarat ea.

Kill Hurbe a adaugat ca Statele Unite si-au mentinut disponibilitatea de a efectua un test nuclear subteran: „Desi folosim situl atat pentru experimente subcritice, cat si pentru experimente de neproliferare, am spus clar ca nu avem planuri de a efectua un test nuclear exploziv, chiar daca, asa cum este necesar, mentinem si evaluam disponibilitatea de testare”, a spus ea.

Oficialul a declarat pentru revista Arms Control Today din decembrie 2023 ca Statele Unite nu au nevoie sa reia testele nucleare in acest moment.

Anterior, Vladimir Iermakov, directorul Departamentului pentru neproliferare si controlul armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, a declarat ca Washingtonul isi mentine terenurile de testare din Nevada intr-o stare de pregatire ridicata si, prin urmare, Moscova crede ca americanii nu au renuntat la ideea de a efectua un test nuclear in toata regula ca parte a eforturilor de modernizare a arsenalului nuclear american.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: