370.000 de rusi au fugit pana acum din Rusia pentru a scapa de front: 200.000 in Kazahstan, 93.000 in Georgia, 66.000 in UE, 12.000 in Mongolia

externe

Mobilizarea partiala a presedintelui rus Vladimir Putin pare sa se fi intors impotriva sa, deoarece peste 370.000 de cetateni au parasit tara de la emiterea decretului – mai mult decat numarul total de cetateni care au fost chemati sa se inroleze in armata, scrie Newsweek USA.

Declaratia lui Putin din 21 septembrie a declansat proteste la nivel national si un exod masiv de rusi care au fugit peste granita in tarile vecine, inclusiv Georgia, Finlanda, Kazahstan si Mongolia, pentru a evita sa fie inrolati.

Ministrul de interne din Kazahstan a declarat marti ca peste 200.000 de rusi au venit de cand a fost anuntat decretul.

Citeste si: Oficial: 200.000 de rusi au fugit in Kazahstan dupa ce s-a declarat mobilizarea pentru frontul din Ucraina. Multi dintre ei au plecat mai departe in Uzbekistan si Kargazstan

Mai mult de 93.000 de rusi au trecut in Georgia in doua saptamani, potrivit postului de presa rus Fontanka.

Saptamana trecuta, Uniunea Europeana a raportat ca 66.000 de rusi au ajuns in UE, majoritatea cetatenilor intrand  prin punctele de trecere a frontierei din Finlanda si Estonia.

Pana la 2 octombrie, cel putin 12.000 de rusi au intrat in Mongolia, potrivit oficialilor de frontiera.

Numarul rusilor care au fugit in cele doua saptamani de cand Putin a declarat mobilizarea partiala vine pe fondul unei noi legi semnate de liderul rus care ii pedepseste cu pana la 10 ani de inchisoare pe cei care refuza sa serveasca sau se sustrag serviciului militar.

Sute de mii de oameni au fugit, de asemenea, in contextul in care exista informatii potrivit carora cei care nu au dreptul sa fie chemati, inclusiv studentii, batranii si cei cu afectiuni medicale si rani, au primit, de asemenea, o convocare pentru a lupta in Ucraina.

Joel Hickman, director adjunct al programului transatlantic de aparare si securitate de la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA), a declarat pentru Newsweek ca mobilizarea si nivelul general de panica care se instaleaza acum in Rusia, cu sute de mii de barbati scosi din campul muncii – fie prin fuga, fie prin lupta in Ucraina – nu va face decat sa exacerbeze problemele cu care se confrunta acum Putin in mijlocul razboiului.

Pana acum, mobilizarea a fost „un dezastru total”, a declarat Hickman.

„Ceea ce vedem in prezent este un efort de mobilizare profund haotic si nepopular care este aproape garantat sa esueze”, a spus Hickman. „In timp ce sute de mii de tineri rusi sanatosi fug peste granitele Rusiei, exista rapoarte despre mii de barbati in varsta, cu numeroase probleme de sanatate, care sunt condusi in mars spre cele mai apropiate centre de recrutare.”

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: